POSLJEDNJI GOVOR KANCELARKE U BUNDESTAGU Merkel: Ne smijemo se uljuljkivati uspjesima

06.09.2017. u 10:51

EVROPA

„Neophodno je postaviti osnove da Njemačka ostane ekonomski uspješna i socijalno pravedna i u narednih petnaest godina“, rekla je Merkel


FOTO: Merkel (EPA/ RONALD_WITTEK)

Uprkos dobroj ekonomskoj situaciji u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel predviđa "velike izazove za industrijsku naciju", kako je prenio Die Welt.

"Pred ovim uspjesima ne smijemo se ni u kom slučaju uljuljkivati", kazala je jučer Merkel, koja je i predsjednica Kršćansko-demokratske (CDU), na posljednjoj sjednici Bundestaga pred izbore 24. septembra. Sada je, prema njenim riječima, neophodno postaviti osnove da Njemačka ostane ekonomski uspješna i socijalno pravedna i u narednih petnaest godina.

Izazovi u auto-industriji vide se kao pod lupom, objasnila je njemačka kancelarka. Još decenijama će se koristiti motori sa unutrašnjim sagorijevanjem, ali se mora otvoriti i put novim tehnologijama. "Naš pristup nisu zabrane, već da takve prelaze sprovedemo na razuman način u smislu zaposlenih i tehnoloških promjena", objasnila je Merkel koja se na izborima bori za četvrti mandat.

U auto-industriji je bilo "neoprostivih grešaka", naglasila je kancelarka aludirajući na skandal sa izduvnim gasovima, odnosno prikrivanje na testovima njihovih emisija kod dizel automobila. To, međutim, ne znači da čitava ta branša treba da bude lišena budućnosti, dodala je Merkel. Gubitak povjerenja u menadžmente proizvođača automobila ne treba da se prelomi preko radnika.

I u oblasti digitalizacije, prema njenim riječima, Njemačku čekaju dalji poduhvati. "U ovoj oblasti ima još puno da se radi", rekla je Merkel. To se odnosi na ekonomiju, ali i na administraciju, objasnila je ona dodajući: "Svijet ne spava".

Kancelarka je podsjetila da Njemačka, u skladu sa dogovorima unutar Evropske unije, tri odsto svog BDP-a usmjerava na istraživanja i razvoj. Ali je podsjetila i da neke skandinavske zemlje i Južna Koreja idu i dalje od toga. "Ne želimo da Njemačka završi u muzeju tehnike", zaključila je Angela Merkel.


(TBT)