ZAUSTAVITI BUDISTIČKE MILITANTE! Cavusoglu i Zarif razgovarali o progonu muslimanima u Mijanmaru

06.09.2017. u 10:50

GLOBAL

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu


FOTO: Cavusoglu (AA)

Ministri vanjskih poslova Turske i Irana razgovarali su o teškoj humanitarnoj krizi i nasilju kojem je izložena obespravljena muslimanska manjina Rohingya u mijanmarskoj regiji Arakan.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu telefonom je razgovarao sa iranskim kolegom Javadom Zarifom.

Neimenovani diplomatski izvor za AA je otkrio da je jedna od glavnih tema razgovora bila kriza u Arakanu u kojem su pripadnici muslimanske manjine suočeni s brutalnim napadima mijanmarske vojske i budističkih militanata.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Prema posljednim izvještajima UN-a, u Bangladeš je do jučer ušlo 73.000 muslimana iz Arakana, a desetine hiljada njih čekaju na prelazak granice.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

Cavusoglu je ranije izjavio da je Turska spremna pomoći Bangladešu i snijeti sve troškove zbrinjavanja protjeranih muslimana iz Arakana koji su poznati kao najugroženija apartridna etnička manjina na svijetu.


(TBT)