TRADICIJA SE NASTAVLJA: Šta piše u pismu koje je Obama ostavio Trumpu

06.09.2017. u 10:50

TEME

Obama nikada nije otkrio sadržaj pisma, čak ni svojim najbližim pomoćnicima. Trump je, međutim,pokazivao pismo posjetiocima u kabinetu ili privatnom dijelu Bijele kuće, zahvaljujući čemu je CNN dobio uvid u njegov sadržaj


FOTO: (Profimedia)

Novinari CNN-a došli su do sadržaja pisma koje je u posljednjim trenucima boravka u Ovalnom kabinetu, 44. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama napisao svojeručno svom nasljedniku Donaldu Trumpu i stavio ga u kovertu naslovljenu sa „G. Predsjednik". Pismo je ubačeno u gornju ladicu predsjedničkog stola.

Obama nikada nije otkrio sadržaj pisma, čak ni svojim najbližim pomoćnicima. Trump je, međutim,pokazivao pismo posjetiocima u kabinetu ili privatnom dijelu Bijele kuće, zahvaljujući čemu je CNN dobio uvid u njegov sadržaj. Pišući Trumpu Obama je također nastavio dugu tradiciju američkih predsjednika iz prošlosti. On sam je primio ručno pisanu poruku od Georgea Busha na svoj inauguracijski dan.

Obamino pismo Trumpu prenosimo u cjelosti:

Dragi g. predsjedniče,

čestitke na izuzetnoj trci. Milioni su položili svoje nade u vas i svi mi, bez obzira na stranku, trebamo se nadati širenju napretka i sigurnosti tokom vašeg mandata.

Ovo je jedinstvena kancelarija, bez jasnog plana za uspjeh, i znam da bi bilo kakav savjet bio samo djelimično od pomoći. Ipak, dopustite mi da ponudim nekoliko zaključaka nastalih u posljednjih 8 godina.

Prvo, obojica smo blagoslovljeni, na različite načine, sa velikom srećom. Nije svako toliko sretan. Na nama je da uradimo sve što možemo da izgradimo još više stepenika ka uspjehu za svako dijete i porodicu voljne da rade.

Drugo, američko vodstvo u ovom svijetu je stvarno neophodno. Na nama je da, kroz akcije i primjere, održimo međunarodni red koji se širi postepeno od kraja Hladnog rata i o kojem ovise naše bogatstvo i sigurnost.

Treće, mi smo samo privremeni stanari ove kancelarije. To nas čini čuvarima onih demokratskih institucija i tradicija - poput vladavine zakona, razdvajanja moći, zaštite jednakosti i civilnih sloboda - za koje su se naši preci borili i krvarili. Bez obzira na svakodnevne političke trzavice, na nama je da ostavimo te instrumente naše demokratije bar toliko jakima kako smo ih zatekli.

I, konačno, ostavite vremena, u svoj toj jurnjavi između obaveza i događaja, za prijatelje i porodicu. Oni će vas provesti kroz neizbježne teške periode.

Michelle i ja želimo vama i Melaniji sve najbolje na početku ove velike avanture i znajte da smo tu, spremni da pomognemo na svaki način na koji možemo.

Sretno i Bog vas blagoslovio,

BO

Kad je pročitao pismo na svoj Dan inauguracije, Trump je navodno želio pozvati Obamu i zahvaliti mu na pismu, tvrde neimenovani izvor iz Bijele kuće i bivši Obamin pomoćnik. Međutim, zbog putovanja u Kaliforniju Obama nije mogao da se javi, navodi CNN.

Kad je jedan od Obaminih pomoćnika pozvao Bijelu kuću da uzvrati poziv, osoblje novog predsjednika je objasnilo da je Trump samo želio zahvaliti se na pismu. Dva lidera nikada nisu direktno kontaktirali.

"Bilo je dugačko. Bilo je kompleksno. Bilo je promišljeno. Trebalo je vremena da se napiše i cijenim to", rekao je Trump o pismu, sedam dana po ulasku u Ovalni kabinet.

(TBT)