TREBA NAM BOSANSKA PRAVOSLAVNA CRKVA! Hrizostom: Molimo se da naša zajednička zemlja bude zemlja ljubavi

04.09.2017. u 01:24

RELIGIJA

Mitropolit Hrizostom je u svom obraćanju rekao da se nada da će opravdati dato mu povjerenje


FOTO: Irinej, Hrizostom (Fena)

Novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je danas ustoličen i uveden u tron u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice – Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Ovom svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio patrijarh Irinej uz sasluženje arhijereja i sveštenstva SPC.

Nakon toga zvanicama i vjernicima besjedom se obratio Irinej, poslije čega je pročitana odluka Sabora SPC da na tronu daborobosanskih mitropolita sjedi Hrizostom.

Patrijarh Irinej ovom prilikom istakao je da je novoustoličeni mitropolit dabrobosanski Hrizostom odlukom sabora izabran za ovu drevnu, slavnu i mučeničku eparhiju dabrobosansku.

"Eparhiju Svetog Save na kojoj su bili veliki muževi naše crkve, veliki mitropoliti koji su odigrali velike uloge ne samo za svoje vrijeme već i za historiju ove slavne mitropolije", rekao je Irinej dodajući da je novi mitropolit izabran da nastavi djela svojih velikih i slavnih prethodnika.

Patrijarh Irinej je poručio mitropolitu da ima veliku ulogu kao mitropolit dabrobosanski, koju su imali i njegovi prethodnici, a to je da širi ljubav među narodima.

"Naša crkva uči i propovijeda da smo svi mi ljudi djeca božja i narod božji, bez obzira ko koju vjeru ima i ispovijeda, bez obzira na nacionalnost", kazao je.

Mitropolit Hrizostom je u svom obraćanju rekao da se nada da će opravdati dato mu povjerenje.

On je podsjetio da je Mitropolija dabrobosanska jedna od prvih i najstarijih eparhija koju je 1220. godine osnovao Sveti Sava i koja je kroz istoriju prolazila periode procvata, napretka, ali i kroz tragedije.

"Tražimo i apelujemo da krenemo sa programom obnove istine i pomirenja. Istina će nas i osloboditi svih naših trauma i pomiriti međusobno. Bog braćo i sestre svakom daje priliku i snagu da obnovi put ljubavi, poštovanja i zajedništva kroz program istine i pomirenja. Rekoh da obnovimo. Upravo tako da obnovimo ono po čemu je ova zemlja bila prepoznatljiva. Uklonimo sve, oslobodimo se svega onoga što nas čini robovima mržnje, zla i svakog nevaljalstva. Neka naša molitva bude da ova naša zajednička zemlja bude zemlja ljubavi i dobrote, promijenimo sliku o svojoj zemlji", poručio je mitropolit Hrizostom.


(TBT, Fena)