ONI SAMO BRANE NASLJEĐE VLASTITIH OČEVA Jakovina: Rat u BiH nije bio džihad(istički)!

04.09.2017. u 01:24

REGIONAL

Neprilično je svesti rat u Bosni i Hercegovini na mudžahedine koji su došli da se bore, kao što je i neprilično sada isključivo govoriti o Tuđmanu i udruženom zločinačkom poduhvatu kao jednom od glavnih krivaca za ono što se zbivalo u BiH, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Tvrtko Jakovina, historičar iz Zagreba, povodom polemike Miroslava Tuđmana i Bakira Izetbegovića


FOTO: Jakovina (Youtube)

Sin prvog predsjednika Hrvatske je kazao za zagrebački Globus, da se sve ovo što se sada događa po Evropi, događalo i devedesetih u BiH te da je to bio začetak današnjeg islamskog terorizma. Sin prvog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine mu je uzvratio da je bilo zločina na svim stranama, ali da se zločini mudžahedina, koji su bili "individualni", ne mogu porediti sa udruženim zločinačkim poduhvatom koji je "faktički predvodio prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman".

"Sigurno je, s jedne strane, pomalo poražavajuće da 2017. godine još vodimo ovakav tip nedovršenih, nejasnih rasprava o onome što se događalo 1990-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije – i to od sličnih ili istih aktera, ili barem sve ostaje u familiji. To ne jamči da oni koji ulaze u polemike mogu do kraja i u svemu biti iskreni.

S druge strane, to pokazuje kako su tvrdokorne elite koje su vodile ta društva 90-ih godina. Dobro je pitanje šta se, zapravo, sve tada dogodilo i da li je nama bolje. Ovo je rasprava koju slušamo otkako je rat završen. Ona je sada možda dobila malo drugačiji i izoštreniji kut s obzirom na kontekst evropskih zbivanja, tačnije sa mudžahedinima. Priču o njima na Balkanu ne čujemo sada prvi put. One su bile jasne i 90-ih a i nakon rata, kada se govorilo o posebnim selima gdje su živjeli mudžahedini. I, konačno, znamo šta se događalo ispred američke ambasade i tako dalje.

Za mene je problematično kada to dolazi od istih sudionika ili onih koji brane nasljeđe vlastitih očeva", smatra Jakovina i dodaje:“ Znate, svoditi ono što se događalo u Bosni i Hercegovini i prebacivati krivnju na neke druge, tačnije mudžahedine i islamski terorizam kakvog poznajemo na početku 21. stoljeća – to je svakako previše.

S druge strane, mislim da za ono što se događalo u trenutku raspada bivše Jugoslavije i u ratu u BiH – Srbi, Hrvati i Bošnjaci imaju daleko najvažniju ulogu, i da tu neki faktori sa strane pa čak i sile koje su bile prisutne – imaju mnogo manji stupanj odgovornosti nego oni koji su u tome aktivno sudjelovali i vodili tu priču tokom i nakon 1990-ih.

Nije neobično da su mudžahedini dolazili tada u BiH, ali je neobična tvrdnja da su u njoj nastali, jer je bilo ranije slučajeva kao što je Afganistan gdje se počinjalo začinjati ono što danas gledamo posvuda po svijetu“.


(TBT)