TAMNI OBLACI NAD AMERIKOM Clooney: Snimio sam bijesan film za bijesnu zemlju

04.09.2017. u 01:23

KULTURA

"Suburbicon" je komedija, ali društvena pitanja nikada nisu duboko ispod površine


FOTO: Clooney (Gettyimages)

Američki glumac i reditelj George Clooney rekao je da je njegovo najnovije ostvarenje "Suburbicon" bijesan film za bijesnu zemlju i priča o tami u srcu "američkog sna".

"Mnogi od nas su bijesni, bijesni na sebe, na smjer kojim se zemlja kreće, na smjer kojim se svijet kreće. SAD su trenutno najbjesnije otkako ja pamtim, a živio sam u vrijeme 'Watergatea'. Nad našom zemljom je tamni oblak", rekao je Clooney novinarima u Veneciji, gdje se "Suburbicon" takmiči za "Zlatnog lava".

U filmu su Matt Damon i Julianne Moore stanovnici naizgled idiličnog bjelačkog predgrađa pedesetih godina u kome se dešava izliv bijesa kada se doseli crnačka porodica. Podjele koje SAD proživljavaju danas daju "Suburbiconu" uznemirujući osjećaj savremenosti.

Tome doprinosi i uklapanje scenarija na kome su radila braća Coen sa narativom o rasnim podjelama koje je inspirisala kampanja Donalda Trumpa. "Tokom kampanje sam vidio mnogo govora o podizanju ograda i manjinama kao žrtvenim jarcima", rekao je Clooney.

To je Clooneyja i partnera u produkciji Grant Heslova navelo da razmišljaju o drugih momentima iz američke historije kada su snage podjela bile u usponu. Sjetili su se dešavanja u Levittownu u Pensilvaniji 1957, kada su bijeli stanovnici predgrađa izazvali nerede zbog doseljavanja crne porodice. Ta ideja se odlično uklopila sa scenarijom braće Coen o sličnoj zajednici u kojoj zločin kreće veoma naopako na farsično krvav način. Slike bijesa bijelaca u filmu djeluju savremeno, imajući u vidu nerede u Charlottesvilleu prošlog mjeseca.

"Nažalost, ti problemi nikada nisu van fokusa u našoj zemlji. I dalje pokušavamo da ih se riješimo. I dalje imamo mnogo da uradimo povodom našeg prvobitnog grijeha ropstva i rasizma", rekao je Clooney.

Na jednom nivou, "Suburbicon" je komedija, ali društvena pitanja nikada nisu duboko ispod površine. "Htjeli smo da bude zabavan i zloban, ali htjeli smo da bude i bijesan. I postajao sve bjesniji kako je snimanje odmicalo", naveo je Clooney.


(TBT)