LICE ISLAMA LJUBAVI: Tadž Mahal ostaje muslimanska grobnica, a ne hinduski hram

04.09.2017. u 01:23

CIVILIZACIJA

Mogulski car Šah Jahan naredio je 1632.njegovu gradnju te je remek-djelo u bijelom mramoru u Agri dizajnirano kao veleljepni mauzolej za miljenicu Mumtaz Mahal.

FOTO:  (Getty Images/iStockphoto)

Stoljećima se Tadž Mahal smatra blistavim trijumfom arhitekture Mogulskog Carstva i veličanstveni spomenik romantičnoj ljubavi.

Mogulski car Šah Jahan naredio je 1632.njegovu gradnju te je remek-djelo u bijelom mramoru u Agri dizajnirano kao veleljepni mauzolej za miljenicu Mumtaz Mahal.

Gradnja glavne zgrade trajala je 11 godina, bilo je angažirano 20.000 radnika, kao i oko 1.000 slonova.

Povijest izgradnje nikada nije bila upitna, ali uprkos tome, drugi put u posljednje dvije decenije, indijski sud je morao reagirati na tvrdnje da je zaštićeni spomenik UNESCO-a originalno hinduistički hram.

Ove sedmice je Arheološkom institutu Indije (ASI), koje štiti spomenike od nacionalnog značaja, naloženo da dâ svoju zvaničnu ocjenu naslijeđa građevine nakon što je zahtjevom obnovljen poziv na ponovnu procjenu njezinog porijekla.

Šest advokata spori prihvaćenu historiju izgradnje Tadž Mahala, a njihov zahtjev također traži da se hindusima dozvoli molitva u njemu.

Dr. Bhuvan Vikrama, arheolog ASI-a u Agri, kaže da odbacuje nove tvrdnje: "U našoj pismenoj izjavi stoji da su ove tvrdnje izmišljene i zatražili smo od suda da odbaci zahtjev. Na sudiji je da donese odluku."

Tvrdnja da je Taj Mahal izvorno hinduistički hram prvi put se pojavila u knjizi iz 1989. pod nazivom Taj Mahal: Istinita priča, indijskog autora PN Oaka. U njoj tvrdi da je građevina izgrađena 1155., prije nego što su muslimanski okupatori došli u Indiju i kaže da je prvobitno bila hram pod nazivom Tejo Mahalaya posvećen hinduskom bogu Šivi.

2000. vrhovni sud Indije odbacio je zahtjev autora da je Taj Mahal izgradio hinduski kralj. U to vrijeme sud je opisao zahtjev kao "pogrešno utemeljen", pri čemu je jedan sudija odbacio zahtjev rekavši: "Neko je baš opsjednut".

Neke hinduske grupe, pristalice Oakove teorije tvrde da su Moguli napali i uništili mnoge hinduističke hramove ili druge pretvorili u džamije pa samim tim i Tadž Mahal mora da je izvorno bio hinduistička građevina.

"Historija pokazuje da su osvajači širom svijeta pretvarali postojeće spomenike kako bi odgovarali njihovim idejama," za Guardian je izjavio Parsa Venkateshwar Rao, autor i kolumnist.

"Ali ova tvrdnja o Tadžu je apsurdna, jer karakteristike kao što su kupola i minaret ne mogu se naći u ranijim periodima i besmisleno je što je sudija uopće prihvatio zahtjev."

Hari Shankar Jain, jedan od šest advokata koji je slučaj doveo na sud u Agri, rekao je da se radovao pobjedi i obavljanju hinduističkih obreda u Tadž Mahalu.

Na pitanje da li će ekshumirati tijelo Mumtaz Mahal, sahranjene unutar mauzoleja, kazao je: "Ne, naravno, jer u njemu nema tijela. Sagrađen je na hinduističkom hramu, tako da nije moguće da je neko tu sahranjen."

(TBT, Independent, Prevela Jasmina Drljević)