SANDŽAČKI KLAN Diluju heroin i sarađuju sa islamskim teroristima, a uz pomoć jednog trika uporno izmiču policiji

02.09.2017. u 12:15

TEME

Sandžački klan, jedna od najjačih kriminalnih grupa sa ovih prostora koja se spominje u izvještajima američkog State Departmenta, u Srbiji se rijetko nalazila na udaru države


FOTO: Bektašević (youtube)

Ova grupa čija je glavna djelatnost trgovina heroinom, ima kontakte i sa islamističkim terorističkim organizacijama, a njihov saradnik je Mirsad Bektašević (Abu Imad As Sanjaki), koji je radio za Abu Musaba al Zarkavija, nekadašnjeg vođu Al Kaide u Iraku. O zaštiti koju pripadnici ove grupe imaju u Novom Pazaru i Sjenici svjedoče postupci protiv Ildisa Dacića, Arifa Hajradinovića, kao i Anela Hajrovića.

Ildis Dacić (30), kome se sudi zbog pokušaja ubistva u Srbiji i koji je bio optužen i u Švedskoj za pokušaj ubistva, promijenio je ime u Ildan Asotić, a spio je da promijeni čak i matični broj zahvaljujući novopazarskim i sjeničkim institucijama. Postupak je Švedska ustupila Srbiji nakon što se Asotić vratio u rodnu Sjenicu, ali je novopazarsko tužilaštvo pokušaj ubistva prekvalifikovalo u nanošenje lakih povreda i nezakonito posjedovanje oružja. U Švedskoj su konstatovani i kontakti Asotića sa osuđivanim islamskim teroristom Bektaševićem. Njihov kontakt potiče iz rodne Sjenice.

Asotić je nakon optužnice u Švedskoj, zahvaljujući potvrdi Doma zdravlja Sjenica, uspio da 2013. izmijeni čak i matični broj istovremeno kada i ime. Naime, iz Doma zdravlja su 26 godina kasnije dostavili da je rođen 28. decembra 1987, a ne dan kasnije kako je bilo upisano na rođenju. On je na slobodi i pored više postupaka koji se vode protiv njega, a s novim identitetom nesmetano boravi u zapadnoj Evropi gdje je tražen.

Kod nas se protiv njega vode dva postupka: prvi za pokušaj ubistva biznismena Šemsudina Tokovića, kao i postupak koji je Srbiji ustupila Švedska u kojoj je pucao na engleskog državljanina Adrijana Votona.

U Švedskoj se Asotić teretio za pokušaj ubistva Votona, jer je 8. januara 2013. došao ispred njegove kuće u Harestadu s pištoljem CZ 7,6 milimetara. Kada mu je Voton otvorio vrata, kako piše u švedskoj optužnici, Asotić je pucao i pogodio ga u nogu. Međutim, Voton ga je uhvatio za ruku u kojoj je držao pištolj, pa je Asotić ispalio još nekoliko hitaca koji su promašili. Na kraju mu je Voton oduzeo pištolj, a on je pobjegao.

U Srbiji se taj postupak vodi u Osnovnom sudu u Sjenici, jer je Asotiću novopazarsko Više tužilaštvo prekvalifikvalo djelo sa pokušaj ubistva na nezakonito posjedovanje oružja i nanošenje lakih tjelesnih povreda. Sad mu prijeti znatno manja kazna. Na tom pištolju, koji je koristio Asotić u napadu na Britanca, pronađeni su i otisci Bektaševića, švedskog državljanina porijeklom iz Sjenice koji je osuđivan za terorizam. Švedski mediji su prenijeli da je Asotić dobio pištolj od teroriste, kao i da je bio kod Bektaševića u stanu.

Bektašević je još kao tinejdžer počeo da vodi site zloglasnog Al Zarkavija. Al Zarkavi, koji je naredio snimanje terorističke akcije, napade bombama i odsijecanje glava, ubijen je 2006. Bektašević je osuđen u BiH na osam godina i dva mjeseca zatvora nakon hapšenja 2005, kada je planirao da u Sarajevu digne u vazduh britansku ambasadu. Tada se našao na udaru britanske službe MI-5, koja je otkrila njegove kontakte. Prebačen je 2009. u Švedsku na lični zahtjev da bi tamo izdržao ostatak kazne. Pušten je uslovno 2011. Međutim, Bektašević je ponovo osumnjičen u Švedskoj 2013. zbog teške krađe, a konstatovano je da je iz te zemlje 2014. išao u Siriju. Uhapšen je zatim i u Grčkoj krajem januara 2016, kada je sa oružjem pokušao da se prebaci u Tursku. Osuđen je zbog oružja i pokušaja pridruživanja ISIS-u na 15 godina.

Sukob i saradnja sa Keljmendijem

Sandžački klan je imao saradnju sa grupom Nasera Keljmendija, koji se u SAD tereti kao jedan od glavnih narko-šefova Balkana. Međutim, ova saradnja nije uvijek tekla glatko. Mediji u BiH su prenijeli maja 2012. da su se Keljmendi i Senad Jukić, označen kao jedan od vođa sarajevskog podzemlja, verbalno sukobili u restoranu "Bosna", u naselju Ilidža. Keljmendi je bio sa svojom djevojkom koja je u prolazu pozdravila Jukića, zbog čega je Keljmendi upozorio Jukića da pazi šta radi da ne bi ostao bez glave, na šta mu je Jukić uzvratio istom prijetnjom. Mediji su prenijeli da je Jukić nakon toga pozvao u pomoć Asotića koji se tada zvao Ildis Dacić.

Izvještaji o klanu

Pet grupa dijeli posao oko heroina

"Većina njihovog novca dolazi od trgovine narkoticima i krijumčarenja oružja, ali i cigareta i drvene građe. Ovaj klan se uvukao u administraciju, političke i policijske snage i imaju tijesnu vezu sa većinskom muslimanskom strankom u BiH, a to je SDA", piše u povjerljivom izvještaju od 25. jula 2006. koji je poslala State Depratmentu Judith Cefkin, tadašnja zamjenica američkog ambasadora u BiH. Sandžački klan je, i prema izvještajima službi Srbije i BiH, dio velike kriminalne organizacije sa sjedištem u Sarajevu.

U samom Novom Pazaru sada posao, prije svega oko transporta heroina ali i trgovine ljudima, dijeli pet grupa koje su pod istom kapom.

1970 - Većina članova klana počela je da se doseljava u Sarajevo

1990 - Njihov broj značajno raste kada je mnogo "novih biznismena" iz Sandžaka počelo da investira u privatizaciju profitabilnih javnih kompanija i nekretnine

2007 - Dolazi do promjene u vođstvu nakon ubistva Ramiza Delića Ćele

2014 - U Beču je uhapšen kao jedan od uticajnih i Rožajac Safet Kalić, a sudi mu se u Njemačkoj. Kalić je bio označen kao saradnik zemunskog klana, a na svadbi su mu bili Darko Šarić i Ljubiša Buha Čume


(TBT, Blic)