FRANCUSKI PREDSJEDNIK NASAMARIO ERDOGANA Macron: Ja sam taj koji na svakih deset dana mora razgovarati s Erdoganom

02.09.2017. u 01:18

EVROPA

Macron u intervjuu nije dalje komentirao svoj odnos sa Erdoganom. Agencije podsjećaju da turski predsjednik važi za tvrdog pregovarača, te da je na Zapadu kritiziran iz mnogih razloga, pored ostalog i zbog hapšenja novinara


FOTO: Macron (AP)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron "nasamario" je svog turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdoğana - ocjenjuju agencije povodom njegovog intervjua nedeljniku "Le Point".

Upitan da li je želio da bude "novi cool momak" na svjetskoj pozornici, Macron je odgovorio: "Svjetska pozornica zapravo nije cool scena." Kao primjer u prilog svojoj oceni, francuski predsjednik je dodao: "Ja sam taj koji na svakih deset dana mora da razgovara s Erdoganom."

Macron u intervjuu nije dalje komentarisao svoj odnos sa Erdoganom. Agencije podsjećaju da turski predsjednik važi za tvrdog pregovarača, te da je na Zapadu kritikovan iz mnogih razloga, pored ostalog i zbog hapšenja novinara. Šef francuske države je također rekao da ima veoma različite poglede na sukob u Ukrajini u odnosu na predsjednika Rusije Vladimira Putina. "Ja to uzimam u obzir. Ali Francuska mu (Putinu) neće dozvoliti da se izvuče u vezi s bilo čim", rekao je Macron.

Kremlj je upoznat sa intervjuom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Vladimir Putin dijeli njegovu spremnost za dijalog sa Rusijom, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Sputnjik.

Peskov je rekao da se Kremlj upoznao sa ovim intervjuom. "Mi zaista visoko cijenimo spremnost i želju predsjednika Francuske da vodi dijalog sa našom zemljom. Ovo je apsolutno uzajamna namjera. I predsjednik Putin se slaže, ne zaobilazeći pitanja u kojima postoje prilično ozbiljne razlike", komentarisao je Peskov novinarima reakciju Kremlja na intervju sa Macronom.


(TBT)