PRVI SDA-OV KURBAN?! Dok se premijer Konaković nalazi na hadžu, SDA ga žrtvovala „žednim“ Sarajlijama

02.09.2017. u 01:17

TEME

Dok se premijer Elmedin Konaković nalazi na hadžu proesdeaovski portali „oštre noževe“ da ga žrtvuje žednim Sarajlijama


FOTO: Konaković (Faktor.ba)

„Građani Sarajeva postaju sve nervozniji i gube strpljenje kada je u pitanju vodosnabdijevanje, koje već godinama u ovome kantonu nije uredno, iako za to redovno plaćaju račune“, piše proesdeoavski portal Faktor.

Od obećavanih poboljšanja, zadesile su ih samo sve češće redukcije. Voda umjesto u ponoć, sada nestaje već u 22 sata, a zbog mnogobrojnih kvarova, mnogi su tokom najvećih vrućina uskraćeni za pitku vodu i tokom dana.

Pomoć iz Istanbula

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je često oštro kritikovao menadžment Vodovoda i optimistično najavljivao promjene, nakratko je ulio nadu građanima da će se ovaj veliki problem konačno početi rješavati. Dok se čeka novac od EBRD-a za rekonstrukciju vodovodne mreže, Konaković je najavio i da će od 14. augusta Vlada Kantona Sarajevo biti u stalnom zasjedanju povodom problematike vodosnabdijevanja i dešavanja u KJKP "Vodovod i kanalizacija", ali je samo nekoliko dana kasnije otputovao na hadž.

Od njegove najave da će Vlada KS stalno zasjedati prošlo je skoro tri sedmice, a kada su u pitanju redukcije i rad Vodovoda, ništa se nije promijenilo, a upitno je da li je bez prisustva premijera iko održavao sastanke i kakve.

U međuvremenu, dok je Konaković konstantno u javnosti napadao direktora Vodovoda Nezira Hadžića te najavljivao kako bi ga odmah smijenio, ali ne može, istanbulski vodovod je sarajevskom donirao novi agregat, pumpe i vodomjere, kako bi osigurao dodatne količine vode i barem djelimično pomogao u rješavanju ovog izuzetno kompleksnog problema. Izgleda da se turski čelnici i direktor istanbulskog komunalnog preduzeća više brinu za građane Sarajeva od Vlade KS i premijera Konakovića, od kojeg smo do sada čuli samo kritike na račun Hadžića, ali ne i neke konkretne poteze.

Zbog toga su građani glavnog grada BiH ogorčeni, što pokazuju kritike na račun direktora Vodovoda, ali i premijera. Kritike, posebno na Konakovićev račun, posljednjih su dana preplavile društvene mreže.

Prepucavanja premijera i direktora Vodovoda

Sa tim građanima slažu se i zastupnici opozicije u Skupštini KS, koji kažu da se od silnih premijerovih obećanja, malo toga ispunilo, te da situacija izmiče kontroli.

„Od mnogobrojnih obećanja i ideja koje smo imali priliku čuti kada je ova Vlada počela da radi, vidjeli smo vrlo malo. Vodovod je bio od apsolutnih prioriteta i imali smo obećanja Vlade da će to za čas biti riješeno, međutim svjedoci smo da je stanje sve teže. Problemi u Vodovodu puno su dublji i bili su prisutni i prije trenutnog rukovodstva, to je više od 20 godina pogrešne politike i vođenja sistema, što se sada ne može riješiti jednostavno. Ali mislim da ova Vlada nije sagledala šta je to istinski problem, jer se tu, da bi se uopće moglo sanirati postojeće stanje u Vodovodu, treba uhvatiti u koštac i sa bespravnom gradnjom i sa širenjem grada, jer infrastruktura nema mogućnost da ga prati. Mislim da ova Vlada to nije prepoznala i niko ko površno i na brzinu misli da može to riješiti, nema šanse i samo se gubi vrijeme, a stanje će biti samo teže“, ističe za Faktor zastupnik SDP-a Slaviša Šućur.

Smatra da rješenju gorućeg problema u Kantonu Sarajevo ne doprinosi ni stalno prepucavanje premijera i direktora Vodovoda u javnosti.

„To je apsurd. Premijer se ponaša kao da je on sa Marsa, a da je vlast koja postavlja menadžment firmi sa nekih drugih planeta, a svi znamo da oni dolaze iz iste političke strukture, tako da ta vrsta optužbi je zaista besmislena“, ističe Šućur.

Sa svojim kolegom iz Skupštine KS slaže se i zastupnik Naše stranke Edin Forto, koji napominje da je ovakvo stanje posljedica dugogodišnjeg nemara, što je prvenstveno odgovornost prethodnih kantonalnih vlada u raznim sazivima, ali i da trenutna uprava Vodovoda sigurno neće riješiti novonastalu situaciju, jer se bave svim i svačim, osim stvarnim problemima.

„Trenutna Vlada KS je u nekoj vrsti sukoba sa ovim rukovodstvom Vodovoda. U medijima stalno ispaljuju strijelice pokušavajući ljude da zbune, kao da javnost ne zna da su oni ista politička opcija. To je  pojam neodgovorne politike. Ako se premijer Konaković ne slaže sa upravom Vodovoda, građani ne bi trebali da ispaštaju. Oni bi trebali da rade zajedno, da mi imamo sigurno i kvalitetno vodosnabdijevanje, a oni to ne rade“, smatra Forto.

Iako se od kredita EBRD-a, prema najavama Vlade KS, očekuje da će riješiti probleme kada je u pitanju vodosnabdijevanje građana Sarajeva, Forto ipak nije optimističan.

Svađe i u vezi s kreditom EBRD-a

„Vlada KS je uzela kredit od EBRD-a u iznosu od 25 miliona eura i utrošila oko milion eura na detekciju problema, izradu studije koja bi tačno pokazala koja mjesta treba hitno rješavati, ali se ne zna šta je sa tom studijom i da li će se kredit EBRD-a uopće po tome trošiti. Čini mi se da je i tu sukob te dvije strane. Oni ne mogu ni da se dogovore kako će se utrošiti tih 25 miliona eura koje je odobreno“, kazao je Forto.

Samostalni zastupnik u Skupštini Mario Vukasović tvrdi da se, kada je u pitanju zaduženje Vlade KS kod EBRD-a, "Konaković našao u problemu i dilemi između zadovoljavanja interesa građana tj. rješavanja problema uz stručnu podršku, dok se s druge strane nalazi pod velikim političkim pritiskom interesnih struja iz vlastite stranke".

„Vjerujem da premijer, kao što kaže, nema kontrolu nad rukovodstvom Vodovoda i da se uprava Vodovoda nalazi pod svojevrsnim političkim diktatom koje cijevi mijenjati i na koji način utrošiti navedeni novac, ali se svi trebamo zapitati koja je pozadina te priče i zašto su premijeru ruke vezane? Premijerova nervoza po pitanju Vodovoda je opravdana i pokazuje da stvari ni u kom smjeru ne idu kako treba, te da on zapravo ne drži situaciju pod kontrolom, no sve češće su i njegove greške koje su opet uzrokovane diktatom stranke kojoj pripada“, smatra Vukasović.


(TBT)