URAGAN „HARVEY“ OBORIO SVE REKORDE: Šteta procijenjena na 42 milijarde dolara

02.09.2017. u 01:17

TEME

Zvaničnici strahuju da će broj žrtava uragana "Harvey" koji je protutnjao dijelom američke savezne države Texas, biti još veći. Samo u Houstonu je od poplava stradalo 18 osoba


FOTO: (Tanjug/AP)

Oluja "Harvey" obara sve rekorde. Broj stradalih za sada 18, spašeno preko 13.000 ljudi. Ukupni ekonomski troškovi i šteta procjenjuju se na 42 milijarde dolara.

Zvaničnici strahuju da će broj žrtava uragana "Harvey" koji je protutnjao dijelom američke savezne države Texas, biti još veći. Samo u Houstonu je od poplava stradalo 18 osoba.

Savezne i lokalne agencije javile su da su spasile više od 13.000 osoba iz Houstona i okolnih mjesta na jugoistoku Texasa, a otvorena su i nova skloništa za evakuirane građane zbog oluje "Harvey", prenosi AP.

Uloga američke vojske u aktivnostima spašavanja i borbe protiv poplava u Houstonu je ograničena zbog vremenskih uvjeta i poplava, ali bi uskoro mogla biti udesetostručena, izjavio je visoki zvaničnik američke Nacionalne garde.

General-major američkih Vazduhoplovnih snaga James Witham je novinarima u utorak rekao da je trenutno angažirano oko 3.500 trupa Nacionalne garde, uključujući oko 3.000 iz Nacionalne garde Texasa, prenosi agencija AP.

Trupe teksaške Nacionalne garde bi mogle biti povećane na 8.000 do 10.000 u narednim danima, uz potencijalno pridruživanje 20.000 do 30.000 trupa iz drugih američkih saveznih država, prema njegovim procjenama.

Witham je, također, rekao da je vojska obezbijedila sve što je zatražio guverner Texasa Greg Abott, iako je reakcija vojske ograničena zbog olujnog vremena i poplava.

Loši vremenski uvjeti ograničili su i korištenje vojnih helikoptera u protekla dva do tri dana, zbog čega je Garda koristila čamce i terenska vozila kako bi spasila građane iz područja Houstona.

Ministarstvo odbrane Singapura saopćilo je da je poslalo četiri vojna helikoptera kao ispomoć SAD. Helikopteri se nalaze u Grand Prairieju u Texasu, a kako je Ministarstvo saopćilo helikopterima će se prevoziti vojnici, evakuirano stanovništvo i sredstva za pomoć.

Paralelno sumira se i šteta koja se procjenjuje na oko 42 milijarde dolara, zbog čega se "Harvey" može svrstati među pet najskupljih oluja koje su ikada pogodile SAD.

"Harvey" mijenja pravac, prijeti Louisiani

Stanovnici na zapadu američke države Louisiane pripremaju se za novu oluju i kišu jer se tropska oluja "Harvey" kreće ka njima.

Nacionalna meteorološka služba saopćila je da se očekuje da oluja u srijedu rano ujutru po lokalnom vremenu ponovo pogodi kopno blizu granice Louisiane i Texasa.

Meteorolozi predviđaju da će u zapadnoj Louisiani pasti još 13 do 25 centimetara kiše i upozoravaju na opasnost od poplava u područjima u kojima je već palo više od 50 centimetara kiše.

U priobalnim područjima očekuje se vjetar brzine do 80 kilometara na sat.

U okrugu Cameron uveden je policijski sat dok opasnost ne prođe, a u 28 okruga danas neće raditi državne službe ni škole. U najnaseljenijem okrugu Kalkašu u utorak je evakuisano oko 500 ljudi.

(TBT, Nedeljnik)