MORA SE MOBILIZIRATI CIJELI ISLAMSKI SVIJET! Cavusoglu: Ubijanje i mučenje muslimana u Mjanmaru mora biti zaustavljeno

02.09.2017. u 01:16

POLITIKA

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavusoglu izjavio je danas u Ankari da nepravda, zlostavljanje, nasilje i ubijanje muslimana u Mjanmaru ne može biti nastavljeno


FOTO: Cavusoglu (AA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ankari da nepravda, zlostavljanje, nasilje i ubijanje muslimana u Mjanmaru ne može biti nastavljeno.

Cavusoglu se u Ankari danas sastao sa ministrom vajnskih poslova Maldiva Mohamedom Asimom, a nakon toga je odgovarao na pitanja novinara. Tom prilikom se osvrnuo i na nasilje nad muslimanima Myanmara.

“Naoštrije osuđujemo napade i nasilje nad Rohingya muslimanima u Myanmaru. Koristeći napad od 25. augusta, nasilje nad Rohingya muslimanima, nad civilima u Mjanmaru je neprihvatljivo”, istakao je Cavusoglu.

Dodao je kako su snage sigurnosti u ovoj zemlji otvorile vatru i ubile civile, te je tim povodom uputio riječi saučešća za stradale civile.

“Mi (Turska) od početka pratimo ovaj proces. Nismo neko ko puko posmatra. U kontaktu su smo sa cijelim svijetom. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Binali Yildirim lično prate ovaj proces”, kazao je Cavusoglu.

Naglasio je kako je njegova zemlja stupila u kontakt sa zemljama članicama Vijeća sigurnsti Ujedinjenih naroda (UN), Organizacije islamske saradnje (OIC), ali i sa zemljama poput Indonezije, Malezije, Tajlanda i drugih zemalja koje pružaju podršku Rohingya muslimanima.

No, Cavusoglu naglašava kako je za ovaj problem potrebno pronaći jedno korjenito rješenje, jer, kako je rekao, radi se o sistematskom problemu, jer su muslimani Mjanmara na sistematski način izloženi pritiscima i nasilju.

Dodao je kako se islamski svijet ne smije oglušiti na probleme muslimana Mjanmara, te da zemlje članice OIC-a trebaju raditi zajedno kako bi se pronašlo rješenje.

„Nepravda, zlostavljanje, nasilje i ubijanje muslimana u Mjanmaru ne može biti nastavljeno. Potrebno je iznaći sveobuhvatno rješenje. Ovo mučenje, ovo nečovječno postupanje, ne može biti nastavljeno. Cijeli svijet mora posvetiti pažnju ovom pitanju", rekao je Cavusoglu.


(TBT)