MERKELOVA JE ODVOJENA OD REALNOSTI! Schulz: Ako Merkelova ne smije, ja ću se oduprijeti Trumpu

29.08.2017. u 07:44

EVROPA

Novac koji je Merkelova predvidjela za vojnu potrošnju, Schulz bi iskoristio na drugi način. On je istakao da je centralno pitanje ovih izbora šta će Njemačka uraditi sa svojim novcem. Ni u vezi s pitanjem odbrane dvoje kandidata nemaju slične stavove, čak naprotiv, to je postala tema oko koje se najviše razilaze u mišljenjima


FOTO: Schulz (Profimedia)

Lider njemačke Socijaldemokratske partije i glavni opozicioni kandidat na predstojećim izborima Martin Schulz najavio je uklanjanje američkog nuklearnog oružja iz Njemačke ako postane kancelar.

Schulz ima radikalno drugačiji stav po pitanju nuklearnog oružja od svoje glavne protivnice, kancelarke Angele Merkel. Tokom mitinga koji je održao prije dva dana u gradu Triru, Schulz je najavio da će se oduprijeti zahtjevima predsjednika Amerike Donalda Trumpa za povećanje novčanih ulaganja u NATO, piše Blic.

Novac koji je Merkelova predvidjela za vojnu potrošnju, Schulz bi iskoristio na drugi način. On je istakao da je centralno pitanje ovih izbora šta će Njemačka uraditi sa svojim novcem. Ni u vezi s pitanjem odbrane dvoje kandidata nemaju slične stavove, čak naprotiv, to je postala tema oko koje se najviše razilaze u mišljenjima.

Ipak, posljednje ankete pokazuju da je Martin Schulz i dalje u velikom zaostatku u odnosu na Kršćansko-demokratsku uniju, sa 23 procenata u odnosu na 39 koliko ima partija njegove protivnice. Kako ocjenjuje britanski Guardian, i pored zalaganja za socijalnu pravdu i uklanjanje atomskih bombi sa teritorije Njemačke, Schulz i dalje nije ni blizu Merklelovoj po broju pristalica.

Analitičari predviđaju da je Merkelova uz veliki ekonomski rast i izuzetno nisku nezaposlenost, najvjerovatnije osigurala četvrti mandat, ali da će ipak morati da formira novu koaliciju. Schulz je konzervativnu kancelarku u intervjuu za javnu televiziju ARD optužio da je pokušala da nametne svoja pravila za njihovu jedinu televizijsku debatu koja će se održati iduće nedjelje, i da zloupotrebljava svoju funkciju i obilazi birače tokom izbore kampanje o državnom trošku.

"U pogledu više tema ljudi smatraju da je Merkel odvojena od realnosti", rekao je šef Socijaldemokratske partije. Kritikovao je Merkelovu koja će prema Spiegelu od ovog vikenda koristiti vojne i policijske helikoptere tokom svoje izborne kampanje.

"Ona koristi državna sredstva da stigne do skupova u unutrašnjosti po nižim cijenama," rekao je Schulz. Upitana da komentariše tu kritiku tokom svog odvojenog intervjua na javnoj televiziji ZDF Merkel je samo odgovorila da se uvijek trudi da bude "na visini svoje funkcije", prenosi B92.

Predstojeći izbori u Njemačkoj zakazani su za 24. septembar.


(TBT)