ZAŠTO SE TAKO ČESTO SASTAJU? Netanyahu: Razgovori koje smo imali, do današnjeg dana, bili u službi naše sigurnosti

28.08.2017. u 14:34

GLOBAL

“Kontakti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uvijek su u službi sigurnosti i interesa obiju zemalja”, kaže premijer Izraela Benjamin Netanyahu


FOTO: Netanyahu (Getty Images)

“Posljednjih godina obično sam se sastajao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, prije svega kako bih osigurao naše interese i bezbjednost na našim sjevernim granicama. Mogu da kažem da su svi razgovori koje smo imali, do današnjeg dana, bili u službi naše bezbjednosti, kao i interesa Rusije, ne samo naših“, rekao je Netanyahu, prenosi "Sputnjik".

Netanyahu je objasnio da je donio odluku da se “iznenada sastane sa Putinom“ zbog “promjene situacije u regionu“. Prema riječima izraelskog premijera, redovni sastanci sa ruskim predsjednikom nisu se održavali samo kako bi se dogovarale akcije u regionu, već i da bi se pratile promjene u regionalnoj ravnoteži snaga.

“Posljednjih nedjelja stanje se promijenilo. Postoji velika vjerovatnoća da dođe međunarodne pobjede nad ISIL-om u Siriji. To je dobro. Međutim, loše je da Iran aktivno i sistematski ulazi tamo odakle odlazi ISIL“, objasnio je izraelski premijer.

Netanyahu je optužio Iran za pokušaj da pokrene rat protiv Izraela, što će, po njegovom mišljenju, dovesti u pitanje bezbjednost, posebno tog regiona, ali i čitavog svijeta.

“Iran ne krije činjenicu da namjerava da rasporedi tamo vojnike, vazdušne, kopnene i mornaričke snage. I jedan od njegovih ciljeva je početak rata sa Izraelom… Jasno je da su to promjene. Promjene koje su prijetnja nama i državama regiona, a po mom mišljenju, i čitavom svijetu“, smatra izraelski premijer.

Sastanak Putina i Netanyahua je održan 23. augusta u Sočiju.


(TBT)