KAKO JE TITOVO KUMČE POSTALO BAKIROVO TAJKUNČE?! Pobuna protiv Selmanovog organiziranog kriminala oko mini hidrocentrala

28.08.2017. u 14:34

BUSINESS

Nakon protesta u Kruščici bit će interesantno vidjeti i reakcije vrha SDA, njenog predsjednika Bakira Izetbegovića i predsjednika GO Halida Genjca, koji su Salku Selmana nagradili pozicijom direktora Razvojne banke FBIH


FOTO: Selman (Vijesti.ba)

Mještani naselja Kruščica već skoro mjesec dana protestiraju protiv izgradnje dvije mini hidrocentrale. Nakon jučerašnje intervencije jedinice za posebne namjene MUP-a Srednjobosanskog kantona, u sve se uključio i ured Ombudsmena koji će osim ispitivanja postupaka policije ispitati i postupak dobivanja dozvola za mini hidrocentrale. A tu bi tek mogli doći do šokantnih saznanja.

Informacije do kojih je došao portal Vijesti.ba otkrivaju pozadinu cijele priče, u koju je duboko involvirana politika i interesi pojedinaca iz vrha političkih stranaka.

Naime, vlasnik koncesije je sarajevska firma „Higracon“ u čije ime u javnosti istupa direktor Armin Hadžialić. Hadžialić je, kažu nam naši izvori, elektroinžinjer  koji je radio većinu koncesionih projekata za mini hidrocentrale u Srednjobosanskom kantonu. No, navodno je stvarni vlasnik i osoba koja iz sjene upravlja cijelim procesom aktuelni direktor Razvojne banke FBIH Salko Selman, koji važi za stvarnog gospodara svih političko-poslovnih procesa u SBK.  Armin Hadžialić tek je izvršilac posla koji se pojavljuje u ulozi investitora za koji je, navodi naš izvor, naplatio pozamašnu sumu novca.

No tu se klupko tek počinje razmotavati, kao i mreža Selmanu podobnih ljudi koju je godinama unazad stvarao i stvorio.

Naime, Armin Hadžialić je brat Sabahudina Hadžialića koji je bio Selmanov savjetnik  u vrijeme dok je potonji bio premijer SBK. Sabahudina je Selman doveo iz ministarstva obrazovanja SBK, a na njegovu poziciju pomoćnika ministra obrazovanja Selman je postavio Esminku Burek suprugu Abdulaha Bureka.

Abdulah Burek je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede SBK i dugogodišnji predsjednik Komisije za dodjelu koncesija za mini hidrocentrale. Upravo one Komisije koja je firmi Miniwat, čiji je direktor Selmanov sin Zijad, odobrila koncesije za gradnju mini hidrocentrala na području Travnika. Ovdje se postavlja i pitanje klasičnog sukoba interesa - kako je moguće da je Burek istovremeno profesionalno pomoćnik ministra koji izdaje vodnu saglasnost neophodnu za dobijanje koncesija,  a onda kao predsjednik Komisije odlučuje o dodjeli koncesija.

No vratimo se mini hidrocentralama u mjestu Kruščica i političkim igrama oko nje.  Kako nekadašnji načelnik Vlado Alilović nije htio potpisati saglasnost, pao je dogovor na relaciji SDA i HDZ-a BIH o podršci  za Advana Akeljića (SDA) kao novog načelnika, iako je Alilović formalno bio kandidat HDZ BIH. Problema sa  davanjem saglasnosti sa Akeljićem nije bilo. A i kako bi, Advan Akeljić  je na poziciju načelnika stigao sa pozicije generalnog sekretara KO SDA SBK na čijem je čelu tada bio, pogađate, Salko Selman.

Ovaj očiti primjer sprege politike i vrlo moguće organiziranog kriminala, ostaće bez epilog i biće samo još jedna u nizu sumnjivih aktivnosti Salke Selmana na koje godinama ukazuju upućeni u dešavanja u SBK, osim ako se u cijelu priču konačno ne uključe i nadležni istražni organi.

Također, bit će interesantno vidjeti i reakcije vrha SDA, njenog predsjednika Bakira Izetbegovića i predsjednika GO Halida Genjca, koji su Selmana, kao kadra nekadašnjeg predsjednika Sulejmana Tihića, za formalno povlačenje sa političkih funkcija nagradili pozicijom direktora Razvojne banke FBIH.


(TBT)