KURBANE KOLJU U UZGOJILIŠTU SVINJA?! Hercegovački mesar koji je osvojio Tursku kolje i kurbane za potrebe Islamske zajednice

28.08.2017. u 14:34

BUSINESS

Ante Pavković Šišović iz sela Rakitno kod Posušja prvi je bh. poljoprivrednik koji je nedavno u Tursku izvezao 400 tona kvalitetnog junećeg mesa, ali i kolje kurbane za muslimane


FOTO: Šišović (Mario Iličić)

Nakon što je turska Vlada ljetos odobrila bescarinski uvoz 15 hiljada tona govedine iz BiH, tvrtka Šišović se našla među prvim izvoznicima, zahvaljujući dogovoru s predstavnicima kompanije Etçii iz Istanbula, koja se također bavi proizvodnjom i preradom mesa. Poslovni je aranžman usaglašen prije nepuna tri mjeseca, kada su se turski partneri na licu mjesta uvjerili da je junetina koju nude Šišovići prve kvalitete, da su bikovi uzgojeni u BiH, i da uistinu kupuju domaći proizvod, a ne meso uvezeno iz drugih krajeva.

„Prije nego što je posao dogovoren, meso je prošlo rigoroznu kontrolu. Turci su tražili dokaze o porijeklu životinja, kontroli zdravlja, provjerili su da li se poštuje HALAL certifikat... Oni su htjeli kvalitetno juneće meso bez kostiju, koje se u našim pogonima obrađuje, pakuje i tako šalje u Tursku. Kada se na pakovanje stavi etiketa, meso je spremno za isporuku kupcima“, kaže na početku razgovora, kojeg je objavila Slobodna Bosna, Ante Pavković Šišović, vlasnik porodične tvrtke Šišović. On otkriva i da su vlasnici Etçiija, nakon detaljne provjere, u Rakitno poslali desetak radnika iz Turske, koji su radili u klaonici, ali i nadzirali cijeli proces, prije nego što isporuka bude spremna. Šišovići svoj dio posla završavaju kada se meso utovari u kamione u Rakitnu, odakle se doprema do aerodroma, a potom avionima transportira u Istanbul.

Kompanija Etçii, dodaje Ante Pavković Šišović, junetinom iz BiH opsrkbljuje lanac hotela u Turskoj.

„Mi smo prvi iz BiH izvezli meso u Tursku. Možda ne znamo praviti kompjutere, mercedese ili opele, ali znamo proizvesti dobro meso. Bog nam je dao takvu prirodu, da june ima kvalitetnu hranu, da je sve blizu - livada, pašnjak, kosnica, da nema velikih troškova za ishranu. Firma Etçii se također bavi proizvodnjom mesa, ali su priznali da u Turskoj nema ovako kvalitetne junetine. Istina, i mi smo se potrudili da osiguramo vrhunsko meso“, hvali se Ante Pavković Šišović, ističući da je prodaja prvog kontingenta mesa prošla bez problema i da su obje strane zadovoljne dosadašnjom suradnjom, koja će, zasigurno, biti nastavljena.

 „Najveći smo proizvođači mlijeka u BiH i među vodećim proizvođačima junećeg mesa. U regionu smo prvi po proizvodnji janjećeg mesa, dok smo proizvodnju junećeg i svinjskog mesa posljednjih godina podigli za tristo posto“, tvrdi Ante Pavković Šišović, dok zajedno obilazimo štale s kravama, bikovima i janjcima, koje se nalaze nedaleko od klaonice i poslovne zgrade“,  izjavio je Ante Pavković Šišović za „Slobodnu Bosnu“.

Prošle godine su kurbani za područje Duvna - Tomislavgrada (800 kurbana) klani u klaonici "Šišović" - mesna industrija, iako sami kažu da su podigli i uzgoj svinja za 300 posto. Dakle u istoj klaonici gdje se kolju svinje klali su se i kurbani. A zaklati 800 kurbana na halal način nije moguće u takvim kapacitetima i brojem i činjenicom da su se tu klale svinje. Prošle godine građani Duvna - Tomislavgrada o tome su obavijestili IZ BiH u Sarajevu, uvjereni da u Rijasetu ništa ne znaju, inače ne bi dozvolili tako bogohulan biznis. Građanima je iz službi Rijaseta odgovoreno jednom rečenicom da će to provjeriti. Također su se džematlije žalile da se radi o bolesnim i sakatim kurbanima koji su kupovani po cijeni od 100 KM iako su džematlije uplaćivale 3 do 4 puta više.


(TBT)