NAKON TERORISTIČKOG NAPADA U BARCELONI Ljosa: Zašto islamisti nikada neće dobiti rat koji su objavili

28.08.2017. u 14:34

KOLUMNA

Upravo ta mentalna zasljepljenost koju ispoljavaju svojim postupcima osuđuje ih da budu manjina koju će malo-pomalo - kao i sve terorizme u historiji - poraziti civilizacija koju žele da dokrajče

Piše: Mario Vargas Ljosa, thebosniatimes.ba

Terorizam je oduvijek fascinirao Alberta Camusa, koji ne samo što je napisao jedan pozorišni komad na tu temu, već je posvetio popriličan broj strana svog esejističkog djela o apsurdu, Mita o Sizifu, promišljanjima o nerazboritom običaju ljudskih bića da vjeruju da se problemi mogu riješiti ubijanjem političkih ili vjerskih protivnika. Istini za volju, osim nekoliko izuzetnih slučajeva kada je pogubljenje tiranina ublažilo ili okončalo despotski režim - a tih slučajeva nema ni za prste jedne ruke - takvi zločini samo pogoršavaju stvari koje žele da poboljšaju, umnožavajući represije, progone i zlostavljanja.

Doduše, u rijetkim slučajevima, kao što su ruski narodniki - Camus ih spominje u svom djelu - koji su životom platili smrt osoba koje su ubijali zarad "višeg cilja", kod ponekih terorista spremnih da žrtvuju život prilikom atentata na nekog dželata ili eksploatatora postojala je izvjesna moralna uzvišenost.

To dakako nije slučaj onih koji su sjedeći za volanom kombija - kao što se prije neki dan desilo u Cambrilsu i u ulici Ramblas u Barceloni - napali bespomoćne prolaznike - djecu, starce, prosjake, mladiće i djevojke, turiste, mještane - u namjeri da pregaze, rane i osakate što više njih. Šta žele da postignu, da pokažu, takvim operacijama koje su oličenje divljaštva i okrutnosti bez presedana, kao što je aktiviranje bombe na nekom koncertu, u kafeu ili plesnoj dvorani?

Žrtve su, u većini slučajeva, obični ljudi, mahom ogrezli u finansijske dugove, porodične probleme, tragedije, ili pak mladi bez posla, zabrinuti zbog neizvjesne budućnosti u ovom svijetu u kojem je radno mjesto postalo privilegija. Da li time nastoje da pokažu prezir koji po njihovom mišljenju zavrjeđuje kultura, s njihove tačke gledišta moralno obezvrijeđena jer je nepristojna, pohotna i potkupljuje žene time što im daje ista prava kakva imaju muškarci? Ali to nema smisla, jer upravo ka tom trulom Zapadu, kao muve na med, hrle milioni muslimana spremnih da se udave samo da bi dospjeli u dotični pakao.


(TBT, Nedeljnik)