CHE GUEVARA OD KATARA: S. Arabija počela je širiti "lažne vijesti" u medijskom ratu sa Katarom

26.08.2017. u 10:53

ANALITIKA

Ne samo da saudijski mediji objavljuju prijeteće videosnimke i potiču na suprotstavljanje vladaru Katara, već i tvrde da zapadni mediji svojim izvještavanjem "obmanjuju" javnost o tome što se događa

FOTO: (AFP/Getty)

Kad Julian Assange, od svih ljudi, ističe kako je Saudijska Arabija pretjerala sa svojim prljavim trikovima, jasno je da sve poprima proporcije Alise u zemlji čuda.

Iz svog utočišta u ambasadi Ekvadora, osnivač Wikileaksa na Twitteru se požalio da saudijska TV stanica Al Arabiya u svojim vijestima emitira "sve apsurdnije izmišljotine" u vezi sa 11 sedmica dugim sporom s Katarom.

Posebno ih je kritizirao jer su ga citirali kako govori da je Katar platio "ogromne iznose novca" da se dva kompromitirajuća dokumenta ne objave.

Jednako je apsurdan i napad ove TV stanice na The Independent i Newsweek tokom vikenda.

I jedan i drugi medij su izvijestili o rasprostranjenom bijesu zbog animiranog video snimka Al Arabiye, koji prikazuje kako saudijski avion obara putnički avion Qatar Airwaysa zbog ulaska u vazdušni prostor kraljevine.

Saudijska Arabija je zatvorila svoje granice za Katar početkom juna, kada je pokrenula diplomatsku i transportnu blokadu zemlje zbog svoje navodne podrške ekstremizmu i približavanja Iranu, što malena zaljevska država poriče.

Katar se zbog videa žalio Organizaciji međunarodne civilne avijacije kazavši da su Saudijci "terorizirali" putnike.

U ekstremnom primjeru cjepidlačenja, Al Arabiya je zatim pokrenula bizaran napad u kojem tvrdi da „zapadni mediji obmanjuju“ javnost svojim tumačenjem snimka.

Kazali su da video počinje prikazom saudijskog aviona koji prisiljava putnički avion - sa logom Qatar Airwaysa sa strane - da sleti zbog ulaska u svoj njihov prostor.

Uslijedio je zatim nastavak u kojem se ispaljuje raketa na avion u vazduhu. Ali ovaj put logo Qatar Airwaysa je uklonjen s aviona – i tako se, pokušali su tvrditi, nije radilo o katarskom avionu.

Ne bih rekao. To je isti animirani nastavak; isti je glas koji govori o tome šta Saudijska Arabija može učiniti po međunarodnom pravu ukoliko avion Katara uđe u njezin vazdušni prostor; isti je avion, isti logo.

Ako hoda kao patka, pliva kao patka i glasa se kao patka, onda je vjerovatno patka.

Osim toga, kome je još Saudijska Arabija zatvorila svoju granicu?

Katarski putnik neće biti ništa manje uplašen što se pilot može dezorijentirati samo zato što je logo Qatar Airwaysa uklonjen u drugom dijelu videa.

Osim što je izdvojila The Independent zbog svog izvještavanja, Al Arabiya je također imenovala novinara Newsweeka koji je učestvovao u pisanju priče za svoj medij, napominjući da se "često pojavljivao na Al Jazeeri Arabic, programu koji vodi kampanju protiv arapskih zemalja koje bojkotiraju Katar". Kako se usuđuje!

To je ista Al Jazeera, koja se našla na suludoj listi 13 sa zahtjeva na samom početku spora, za koju savez predvođen Saudijskom Arabijom traži zatvaranje.

OK, kako su tada poručili iz Katara, zatvorite Al Arabiyu, i mi ćemo zatvoriti Al Jazeeru.

Ali, dok je Al Jazeera međunarodno cijenjena medijska kuća, Al Arabiya, po riječima Assangea, postaje prosto apsurdna.

Zamislite kako se radosno uhvatila ovosedmične priče o slabo poznatom rođaku emira Katara koji se  šetkao Saudijskom Arabijom i hvalio da je posrednik između dviju zemalja.

Ne samo da je vidio prestolonasljednika, već je letio i u Maroko da se susretne s kraljem Salmanom dok je na odmoru.

Šeik Abdullah bin Ali al-Thani, stariji rođak sadašnjeg emira koji živi u Saudijskoj Arabiji i oženjenog sa Saudijkom, kroz nekoliko sati postao je ponosni vlasnik naloga na Twitteru sa 250.000 pratilaca.

Preplavljen je ljudima koji pozivaju vladajućeg emira Katara šeika Tania da odstupi, koristeći hashtag (u prijevodu) "Abdullah je budućnost Katara".

Suviše je smiješno da se ovdje radi o ozbiljnom pokušaju zbacivanja vladajuće porodice Katara. Ali, izvještaj Al Arabiye ide tako daleko da prikazuje fotografiju pretendenta na prijesto ispod koje stoji: "Šeik Abdulah Al Thani Mudri, 'svjetlost na kraju tunela'."

Namješta se priča o tome kako je Abdullah posredovao između dviju zemalja i olakšao Kataranima odlazak na hadž u Saudijsku Arabiju, hodočašće koje svaki musliman mora obaviti jednom u životu, ukoliko je u mogućnosti. Ali je to zapravo prilično nespretan poziv ljudima u Kataru da zbace svog vladara.

Stvarnost je da popularnost šeika Tamima raste od samog početka juna, kada se suprotstavio agresiji pod vodstvom Saudijske Arabije, što dokazuju i njegove slike u Che Guevarinom stilu izložene na zgradama i po društvenim medijima.

Kako je web stranica Al Bawaba, sa sjedištem u Jordanu, ali s uredima širom arapskog svijeta, navela: "Kriza u Zaljevu u stilu lažnih vijesti: Ne, Al Arabiya, Katarani ne preklinju svog emira da odstupi".

U svom članku, Al Bawaba navodi: "Ozbiljnijim istraživanjem priloženi tweetovi u Al Arabiyi izgledaju kao da dolaze sa saudijskih računa... Zapravo, brzom pretragom hashtaga "Tamim, odlazi" brzo se otkriva da Katarani preplavljuju Twitter iskazujući podršku svom emiru."

Apsurdno, zaista.

(TBT, independent, Prevela Jasmina Drljević)