TOTALNO UDALJAVANJE Njemačka: Ovakva Turska nikad neć́e ući u EU

26.08.2017. u 05:03

EVROPA

Turska nikad neće postati članica Evropske unije sve dok njome vlada Recep Tayyip Erdoğan, izjavio je njemački ministar spoljnih poslova Sigmar Gabriel, optuživši turskog predsjednika da ne shvata ozbiljno pristupne pregovore sa EU


FOTO: Gabriel (Profimedia)

Turska nikad neće postati članica Evropske unije sve dok njome vlada Recep Tayyip Erdoğan, izjavio je njemački ministar spoljnih poslova Sigmar Gabriel, optuživši turskog predsjednika da ne shvata ozbiljno pristupne pregovore sa EU.

„Jasno je da u ovom stanju Turska nikad neće postati članica EU. Ne zato što ih mi ne želimo, već zato što se turska vlada i Erdogan brzo udaljavaju od svega za šta se zalaže Evropa“, rekao je Gabriel u intervjuu njemačkom „Bildu“.

Na pitanje da li bi preporučio njemačkim državljanima da putuju u Tursku, on je rekao da se „to sada ne može učiniti mirne savjesti“.

Njemačko-turski odnosi postali su zategnuti poslije hapšenja dvoje njemačkih novinara i aktiviste u Turskoj, a dodatno su zaoštreni nakon što je Erdogan pozvao Turke u Njemačkoj da bojkotuju stranke vladajuće koalicije na izborima u septembru.

Ranije je šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz izjavio da sa sadašnjim rukovodstvom nije moguć ulazak Ankare u EU do 2023. godine kada bude obilježavanja 100. godišnjica turske republike.


(TBT)