ISLAMOFOBI MRZE ERDOGANA?! Čelik: Kurz i Gabriel su rasisti

24.08.2017. u 13:18

GLOBAL

Čelik je istakao da se političko djelovanje Kurz-a, između ostalog, sastoji i od neprijateljstva protiv Turske i turskog predsjednika kao i islamofobije


FOTO: Čelik (AA)

Turski ministar za Europsku uniju i glavni pregovarač Omer Čelik je tokom posjete Trgovinskoj komori u Adani kazao da su vrijednosti koje Turska zastupa crvena linija preko koje se ne može prelaziti.

"Turska i turski narod imaju svoje vrijednosti. Te vrijednosti su crvena linija. Kakve god rasprave da vodimo između sebe, za koga god da glasamo, autoritet predsjednika Turske je autoritet koji zastupa čitav turski narod. Ministar vanjskih poslova Njemačke niti je na tom nivou niti ima tu ovlast da komentira ovo pitanje", rekao je Celik, reagujući na nedavne istupe njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela.

Reagirao je i na izjave ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza o Turskoj, naglasivši da je ovaj mladi ministar poznat kao simbol rasizma u Evropi koji, kako je rekao, stalno širi rasizam.

Istakao je da se njegovo političko djelovanje, između ostalog, sastoji i od neprijateljstva protiv Turske i turskog predsjednika kao i islamofobije.


(TBT, AA)