FATALNA GREŠKA MUSLIMANSKE BRAĆE: Kriva procjena koja je podijelila bratstvo

25.08.2017. u 03:18

ANALITIKA

Od mnogih strateški pogrešnih procjena koje je Bratstvo napravilo tokom kratkog egipatskog „Arapskog proljeća“, njegovo uvjerenje da može nadjačati opresiju režima ih je najskuplje koštala


FOTO: (MOHAMED ABD EL GHANY / REUTERS)

14. augusta, 2013., u onome što je kasnije nazvano masakrom na trgu Rabaa, egipatske sigurnosne snage uletjele su na proteste organizirane od strane Muslimanskog bratstva na javnog trgu u Kairu i Gizi, ubivši stotine demonstranata koji su protestovali protiv zbacivanja Muhameda Mursija, vođe Bratstva i prvog izabranog predsjednika Egipta. Broj žrtava, koji prema Human Rights Watch-u iznosi preko 800 civila, šokirao je međunarodnu zajednicu, ali krvoproliće nije iznenadilo Bratstvo.

Ustvari, od momenta kada je Mursi zbačen s vlasti 3. jula, lideri Bratstva shvatili su da su se sa novom vojno podržanom vladom našli u ćorsokaku u kojem „ubijaš ili bivaš ubijen“. Samo pet dana nakon udara, sigurnosne snage otvorile su paljbu na skupu Mursijevih pristalica, gdje je ubijeno najmanje 51, a ranjeno još stotine njih. Ali vođe Bratstva su vjerovale da je njihova notorno hijerarhična organizacija, čiji moto sadrži frazu „smrt u ime Allaha je naš najviši cilj,“ imala dovoljno snage da nadjača bilo kakav napad. „Ako žele ugušiti proteste u Kairu, morat će ubiti 100,000 demonstranata,“ glasnogovornik Muslimanskog bratstva, Gehad el-Haddad, rekao je novinaru Magedu Atefu dvije sedmice prije masakra. „A to ne mogu uraditi jer smo mi spremni dati više od stotinu hiljada šehida.“

Od mnogih strateški pogrešnih procjena koje je Bratstvo napravilo tokom kratkog egipatskog „Arapskog proljeća“, njegovo uvjerenje da može nadjačati opresiju režima ih je najskuplje koštala. Masakr na Raabi i hapšenja lidera organizacije koja su kasnije uslijedila, dekapitirali su grupu na nacionalnom nivou, ali i unutar egipatskih provincija, čineći je time potpuno nemoćnom. Kroz par mjeseci, od organizacije koja je osvojila nekoliko izbora i referenduma u posljednje dvije i po godine, širom zemlje ostali su samo tragovi. Četiri godine kasnije, Bratstvo je duboko podijeljena organizacija, a odluka koju su njeni lideri donijeli prije masakra je u srži tog raskola.

Rascjep u Bratstvu pojavio se odmah nakon masakra. Mlađi kadar okomio se na starije vođe zbog pogrešnog analiziranja političke situacije koja je dovela do Mursijevog svrgnuća i pogrešnog rukovođenja kasnije borbe za prevlast. Iako je Bratstvo koristilo nasilje protiv svojih protivnika nekoliko puta tokom Mursijevog mandata, njegovi lideri pozvali su na nenasilje nakon Mursijevog svrgnuća, kada je glavni vođa Muhamed Badia neslavno izjavio, „Naš mir je snažniji od metaka.“ Iz te mlađe perspektive Bratstva, ovo je bila opasno naivna strategija, koja je ostavila njih i njihove kompanjone bez ikakve zaštite tokom napada koji je uslijedio. „Naša draga braća su govorili, 'mi smo miroljubivi,“ očajavao je u Facebook postu Amr Farrag, ugledni mladić iz Bratstva koji živi u Istanbulu. „'Naš mir je snažniji od metaka.' Uredu, zato smo dobili po vratovima.“ Još jedan istaknuti mladi član Bratstva, Ahmed El Moghir, kasnije je otkrio da je mjesto protesta u Kairu bilo „dovoljno naoružano da suzbije Ministarstvo unutarnjih poslova, pa čak i vojsku,“ ali da je većina tog oružja sklonjeno samo nekoliko dana prije masakra zbog „izdaje“ jednog od starješina iz Bratstva. 

U mjesecima koji su uslijedili, mladići iz Bratstva u Egiptu počeli su dizati oružje. Kao što Samuel Tadros, istraživač na Hudson institutu, bilježi u svom istraživanju o Bratstvu nakon masakra, mladi su kreirali „jedinice za zaštitu“ kako bi od sigurnosnih snagaodbranili aktuelne ali sve slabije proteste njihove organizacije. Nedugo nakon toga, međutim, ove jedinice prešle su u ofanzivu, a pojavilo se i nekoliko militantnih ogranaka koji su na meti imali policijske stanice, vojno osoblje, električne dalekovode, puteve i druge infrastrukture. Ova djelovanja podržali su i podstakli određeni stariji lideri, kao što je član izvršnog biroa organizacije, Muhamed Kamal, koji je ostao krijući se u Egiptu i oformio „komitet za specijalne operacije“ čiji je cilj bila destabilizacija režima.

Tzv. stari čelnici Bratstva, međutim, pokušali su obuzdati „revolucionarnu“ Kamalovu frakciju. Zabrinuli su se da je formiranje „komiteta za specijalne operacije“ bez njihovog pristanka još više oslabilo njihovu već slabašnu dominaciju i kontrolu nad organizacijom, i upozorili da bi nasilje Bratstva legitimiziralo nasilje države nad organizacijom. Ali ti pokušaji su propali: „revolucionarno“ krilo odnijelo je pobjedu u internim izborima grupe, početkom 2014., a raskol između dvaju frakcija prerastao je u potpuni raspad polovinom 2015. kada su se istaknuti mladići Bratstva i nekoliko službenika javno distancirali od „stare garde“.

Otprilike u to doba je Kamal, vođa Bratstva koji podržava nasilje, dao na zadatak „Šerijatskom komitetu Muslimanskog bratsva“ da formulira šerijatski osnovanu odbranu „revolucionarnog djelovanja“. Kako u svom detaljnom izvještaju o usmjeravanju ove organizacije ka nasilju navodi Mokhtar Awad, sa univerziteta George Washington, finalni proizvod Šerijatskog komiteta, pod nazivom Zakonodavstvo narodnog otpora udaru, naposljetku je odobrio niz nasilnih djelovanja, uključujući ubijanje policajaca, vojnika i onih za koje se smatra da su „saradnici“ egipatske vlade. Šerijatski komitet nadalje navodi da kršćani „opkoljavaju džamije, ubijaju vjernike i hapse slobodne [islamističke] žene,“ pa time odobrio nasilje nad njima.

Egipatske sigurnosne snage ubile su Kamala tokom racije u oktobru 2016., a „stara garda“ je od tada stekla kontrolu nad službenim medijima organizacije, uključujući i njihovu web stranicu, ikhwanonline.com. Ali agresivniji, „revolucionarniji“ trend Bratstva opstao je u raznim ograncima i inicijativama.

Na primjer, Egipatsko revolucionarno vijeće sa sjedištem u Istanbulu, koje je jedan od starijih članova Muslimanskog bratstva osnovao zajedno sa drugim prognanim opozicionarima 2014.,nedavno je objavilo serijal online videa u kojima se njegovi sljedbenici upućuju na suprotstavljanje državnoj vojci tokom iduće revolucije, kad god se ona bude desila. U jednom od videa, Vijeće daje instrukcije svojim sljedbenicima kako da identificiraju lokacije vojnih jedinica i spriječe njihovo napredovanje prolivanjem ulja po putevima. U drugom, on poziva svoje sljedbenike da „okruže vojsku tako da oni ne zaustave revoluciju,“ „opkole vojne zalihe hrane,“ i „neutraliziraju vojne aerodrome“ kada dođe do novog ustanka, čija će svrha biti vraćanje Mursija na vlast.

„Revolucionarno“ Muslimansko bratstvo se vjerovatno pridružilo i raznim militantnim grupama koje su se pojavile nakon Mursijevog zbacivanja, kao što su Liwaa al-Thawa i Hasm, koje su izvršavale smrtonosne napade na zaštitarsko osoblje i instalacije od sredine 2016. Iako se odnos ovih grupa sa Bratstvom može uspostaviti samo sticajem okolnosti (barem zasada), njihova djela i argumenti itekako podsjećaju na one korištene u Kamalovoj frakciji, a stranice na društvenim mrežama koje javno obznanjuju napade često promoviraju slogane i historijske ličnosti iz Bratstva.

U međuvremenu, „revolucionarno“ krilo Bratstva pojačalo je svoj sukob sa „starom gardom“. U seriji pamfleta pod nazivom Vision 28, koja je izdata ranije ove godine, „revolucionarno“ krilo oštro je iskritiziralo lidere iz Mursijeve ere zbog niza njihovih grešaka, uključujući njihovu tendenciju da miješaju politiku i religiju; njihovu nesposobnost da izgrade zajedničke temelje sa drugim političkim silama; njihovu potpunu nespremnost da vladaju kada su bili na vlasti; i njihovo prihvatanje uloge vojske u upravljanju političkom tranzicijom koja je uslijedila nakon ustanka 2011. Da se razjasni, radi se o subjektivnom argumentu: „revolucionarno“ krilo Bratstva djelotvorno kritizira „staru gardu“ jer nisu dovoljno revolucionarni. Ali dokument se završava pozivom na uspostavu novih „načina i sredstava“ za suprostavljanje egipatskoj vladi, što podrazumijeva novo Bratstvo ili pristup čiji je cilj ponovno sticanje vlasti u Kairu.

Zaista su „revolucionarna“ Braća spremna nastaviti bez „stare garde“, koju sve češće smatraju teškim teretom. Ranije ovog mjeseca, „revolucionarni“ lider Magdy Shalash, odani sljedbenik Mohameda Kamala, podsjetio je jednim Facebook postom svoje kolege da je primarni cilj Bratstva bio ponovno uspostavljanje halifata i upozorio da se isto ne može ostvariti dok postoje podjele. On je stoga zatražio nove interne izbore, otvoreno navodeći da je „mandat prošlog vođstva sigurnozavršen.“

Naravno, ovo nije ono kako „stara garda“ – koja u potpunosti odbacuje autoritet „revolucionarnog“ krila – vidi stvari. Iz ovog razloga, rascijep između Bratstva koji se proširio nakon masakra na trgu Rabaa će vjerovatno ostati, sa glasnim dijelom Muslimanskog bratstva koji i dalje zagovara, pa čak možda i diriguje, nasilne napade u Egiptu. Sve ovo će osigurati da Bratstvo ostane politički slabo. Za jednu organizaciju koja je u ratu i sama sa sobom i sa svojom vladom nema prostora za korak naprijed.


(TBT, FA, Prevela Esma Latić)