ANKETA: Da li je u komunizmu seks zaista bio bolji?

24.08.2017. u 01:20

TEME

Žene u komunističkim režimima imale su više seksa i u njemu su uživale tvrdi Kristen Ghodsee, profesorica ruskih i istočnoevropskih studija na Univerzitetu Pensilvania


FOTO: (Profimedia)

Žene u komunističkim režimima imale su više seksa i u njemu su uživale, utvrdila je u autorskom tekstu za New York Times Kristen Ghodsee, profesorica ruskih i istočnoevropskih studija na Univerzitetu Pensilvania, i autorica brojnih knjiga o komunizmu, uključujući i onu vrlo zapaženu: Crveni mahmurluk: Zaostavština komunizma 20. vijeka.

Komparativna sociološka studija Istočne i Zapadne Njemačke sprovedena nakon ujedinjenja devedesetih pokazala je da su žene sa istočne strane "zida" doživljavale dvostruko više orgazama nego zapadnjakinje. Istraživači su, očekivano, ostali fascinirani pred ovakvim disparitetom u seksualnom zadovoljenju, naročito pošto su žene iz Istočne Njemačke imale znatno surovije uslove života i rada.

Prije nego što će boljševici preuzeti zemlju, Vladimir Lenjin i Aleksandra Kolontaj omogućili su seksualnu revoluciju još u ranim godinama Sovjetskog Saveza. Kolontajeva je tvrdila da ljubav mora biti oslobođena ekonomskih stega.

U svim zemljama Varšavskog pakta, kako ističe Kristen, autorica knjige Crveni mahmurluk: Zaostavština komunizma 20. vijeka, državni ženski odbori radili su na reedukaciji dječaka da djevojčice doživljavaju kao sebi ravne i pokušavali da uvjere svoje sunarodnike da je muški šovinizam zaostatak predsocijalističke prošlosti. Izuzev Rumunije, Albanije i Staljinovog Sovjetskog Saveza, većina zemalja Istočne Evrope garantovala je pristup seksualnom obrazovanju i pravo na abortus.


(TBT)