SA ERDOGANOM TURSKA NEĆE U EU! Kurz: Erdogan pokazuje diktatorsko ponašanje

23.08.2017. u 10:04

EVROPA

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurz prebacio je turskom predsjedniku Redžepu Tajypu Erdoganu da pokazuje "diktatorsko ponašanje"


FOTO: Kurz (AP)

"On razvija zemlju u pogrešnom i opasnom pravcu. Njegovo ophođenje sa kritičarima, osobama koje drugačije misle i manjinama je apsolutno neprihvatljivo", poručio je Kurz u izjavi njemačkom dnevniku "Welt".

Kada je riječ o težnjama Turske da pristupi EU on je istakao da, iako Ankara želi da postane članica EU 2023. godine, to se neće dogoditi.

„Evropljani su svjesni da je 2023. stota godišnjica uspostavljanje turske republike. Međutim mora biti jasno da se zemlja sve više udaljava od Evrope, ekonomske posljedice bi bile za obje strane neprocjenjive, a pored toga bi pristupanje Turske preopteretilo sposobnost Unije za prijem članica“, objasnio je Kurz.

Austrija, kako kaže, podržava stav njemačke kancelarke Angele Merkel, koja odbija trenutno proširenje carinske unije sa Ankarom.

„Pošto se trenutno u Turskoj ljudska prava i demokratske osnovne vrijednosti sistematski krše produbljivanje carinske unije sa Turskom je potpuno nerealno“, poručuje Kurz.


(TBT, Agencije)