KRALJ BAHATOSTI: Saudijski kralj na ljetovanje poveo 1.000 „najbližih“ ljudi

23.08.2017. u 10:04

GLOBAL

Saudijski kralj Salman poznat je kao čovjek koji ne štedi - bilo da su u pitanju megalomanski projekti ili godišnji odmor. Ovo drugo koštalo ga je nevjerovatnih 100 miliona eura.


FOTO: (SPA)

Omiljeno ljetovalište kralj Saudijske Arabije je Tangier u Maroku. Krajem jula uputio se na svoju omiljenu destinaciju, a već na aerodromu sačekao ga je premijer Maroka Sadin Othmani.

Kralj Salman stigao je na godišnji odmor sa pratnjom od preko 1.000 ljudi. Za ministre, savjetnike i rođake rezervirano je više od 800 soba u najluksuznijim hotelima u gradu. Također, iznajmljeno je preko 200 automobila, ali je i sam kralj donio nekoliko luksuznih dvotočkaša. Angažirano je i nekoliko catering kompanija da spremaju najkvaliteniju hranu onda kada je to kraljevskoj sviti potrebno.

Koliko god zvučalo megalomanski, sve ovo nije ništa neobično za saudijskog kralja. Kada je u martu putovao u Indoneziju ponio je čak 459 tona prtljaga i dva "mercedesa". Ipak, tada je vodio manje osoblja sa sobom - samo 620.

Njegovi domaćini iz Maroka zadovoljno trljaju ruke. Sve skupa saudijski kralj, za ljetovanje platit će ceh od nevjerovatnih 100 miliona eura, odnosno 1,5 posto planiranog prihoda od 6,5 milijardi dolara koliko Maroko očekuje da će zaraditi ove godine od stranih turista.


FOTO: Tangier (themoroccantimes.com)

U okviru kompleksa u kome najradije ljetuje nalazi se čak i posebna bolnica, kao i luksuzni restorani. Renoviran je 2016. godine, a radovi su uključivali i dodavanje novih objekata, mjesto za slijetanje helikoptera i veliki šator ispod kojeg se organiziraju zabave.

Kralj Salman ima mnogo nekretnina širom svijeta, uključujući i stanove u Parizu, dvorac na Azurnoj obali i palatu u Marbelli.

(TBT, Blic)