ZNAK ZA DOLAR: Simbol moći. Ali čije?

20.08.2017. u 02:23

BUSINESS

Znak za današnji američki dolar "$" potiče iz vremena kada dolar nije ni iskovan.

FOTO: (Shutterstock)

Vrlo često skraćenica za novac, popularan simbol u pop-kulturi a ponegdje i simbol moći, pohlepe ili bogatstva, znak za današnji američki dolar "$" potiče iz vremena kada dolar nije ni iskovan.

Kada je Ferdinand II Aragonski protjerao Maure iz Španije 1492. godine, poželio je da svoj trijumf obilježi dodavanjem dvije uspravne crte na svoj grb, koje bi predstavljale dva Herkulova stuba. Zauzimajući Iberijsko poluostrvo zahtijevao je i Gibraltarski prolaz u čijem se regionu, prema dobro poznatom mitu, nalaze i Herkulovi stubovi. Grčki junak je obavljajući svojih dvanaest zadataka, postavio stubove na Gibraltarskoj stijeni u Evropi i Jabal Musi u Africi. Ferdinandovi heraldički stubovi bili su ukrašeni trakom na kojima je pisalo Plus ultra, jer je iste godine Kolumbo otkrio Novi svijet.

Kada su Španci počeli iz tog novog svijeta da donose srebro i zlato, novoiskovani novčići bili su obilježeni parom stubova sa trakom označavajući Ferdinandovu vlast. Prvi američki dolari, kovani po uzoru na španske pezose potiču iz 1794. godine. Vremenom dvije linije preko slova S su se pretvorile u jednu, iako se i danas ponegdje upotrebljava znak sa dvije vertikalne crte.

(TBT, N.G.)