EXCLUSIVE: POVJERLJIVI UN-OV IZVJEŠTAJ Koalicija Saudijske Arabije otužena za ubijanje stotine jemenske djece

20.08.2017. u 02:23

ANALIZA

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja izvodi zračne napade u Jemenu počinila je „teško kršenje“ prava djece u protekloj godini, kada je ubijeno 502, a povrijeđeno 838, prema nacrtu izvještaja UN-ovog generalnog sekretara Antonia Guterresa


FOTO: Guterres, Al-Jubeir (AFP / FAYEZ NURELDINE)

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja izvodi zračne napade u Jemenu počinila je „teško kršenje“ prava djece u protekloj godini, kada je ubijeno 502, a povrijeđeno 838, prema nacrtu izvještaja UN-ovog generalnog sekretara Antonia Guterresa.

„Ubijanje i sakaćenje djece i dalje je prevladavajući prekršaj“ prava djece u Jemenu, prema nacrtu izvještaja do kojeg je došao Foreign Policy. „U periodu izvještavanja, zračni napadi su odgovorni za više od pola od ukupnog broja ubijene djece, gdje je najmanje 349 djece ubijeno, a 333 povrijeđeno.“

Saudijska Arabija i njeni saveznici od marta 2015. pokušavaju, s podrškom SAD-a, svrgnuti s vlasti Husi pobunjenike u Jemenu. Ali zračni napadi koalicije oštro su kritizirani zbog ubijanja civila, skrnavljenja infrastrukture i uništavanja arhitektonskog naslijeđa te zemlje.

Glavni urednik povjerljivog nacrta izvještaja, Virginia Gamba, specijalna predstavnica UN-a za djecu zlostavljanu u ratu, u ponedjeljak je obavijestila vrhovne UN-ove službenike da ona namjerava predložiti da se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom doda na listu zemalja i entiteta koji ubijaju i sakate djecu. Odluku će morati donijeti Guterres, koji će kasnije ovog mjeseca napraviti konačni izvještaj.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom odgovorna je za najveći broj ubijene djece, 683, dok su Husi pobunjenici ubili ili povrijedili 414. S druge strane, Islamska država odgovorna je za šestoro dječjih žrtava, a Al Qaeda za jednu žrtvu.

Koalicijski zračni napadi su također uništili 28 škola.

Koalicija je jedina sila u Jemenu s ratnim avionima i borbenim helikopterima, što znači da su oni najvjerovatnije izvršitelji takvih djela.

Podaci su uključeni u nacrt kopije UN-ovog godišnjeg izvještaja o djeci i naoružanom konfliktu koji je dokumentovao kršenje ljudskih prava najmanje 15,500 djece prošle godine od strane državnih sila, terorista i naoružanih opozicijskih grupa u više od desetine sukoba širom svijeta. Četiri hiljade dokumentovanih zlostavljanja djece pripisana su vladama, dok su veliku većinu ostalih zločina, 11,500, počinile terorističke organizacije ili pobunjenici.

Saudijski službenci su lično zatražili od UN-a da se uključi u daljnje diskusije na višem nivou prije nego objavi izvještaj. Angažirali su i SAD koji je urgirao da UN ne stavlja koaliciju na listu, rekavši da nije fer uplitati sve članice koalicije, čak i one koje nisu bile uključene u zločine, saznaje se iz dva pouzdana izvora. Pored Saudijske Arabije, u koaliciji su Bahrein, Egipat, Kuvajt, Sudan i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Umjesto toga, Washington vrši pritisak na UN da nabroji samo one pojedinačne zemlje koje su direktno odgovorne za zločine, navode ti izvori. Ali identificiranje tih zemalja je komplikovano zbog toga što koalicija ne objavljuje informacije o tome koje su članice uključene u koje operacije, navode zvaničnici.

Jedan službenik u američkoj misiji pri UN-u osporio je te navode rekavši „mi nismo imali takav razgovor ni sa kim u UN-u“.

Objavljivanje izvještaja, koji se očekuje kasnije ovog mjeseca, dovodi Guterresa pred tešku odluku: ukoliko osramoti saudijsku koaliciju on riskira da prouzrokuje prekid sa UN-ovom najutjecajnijom arapskom vladom. Međutim ukoliko ne reagira, vjerovatno će se suočiti sa optužbama zbog kompromitiranja UN-ove predanosti ljudskim pravima.

U februaru, Guterres je pronašao srednji put, predlažući svojim vrhovnim savjetnicima da UN odgodi objavu izvještaja za tri do šest mjeseci kako bi dopustio koaliciji da sredi svoje vladanje. Ali ured UN-ovog pravobranitelja za djecu izrazio je strah od toga da bi odgađanje moglo izazvati kritike. Guterres, koji bi kasnije ove sedmice trebao primiti finalni izvještaj, još uvijek nije izjavio šta planira uraditi.

Trenutna situacija potiče iz 2001. kada je UN-ovo Vijeće sigurnosti usvojilo Rezoluciju 1379 prema kojoj je viši dužnosnik UN-a zadužen da svake godine podnese izvještaj u kojem će dokumentovati napade na djecu u naoružanim sukobima, uključujući jedan aneks koji predstavlja crnu listu vlada, terorista i naoružanih grupa koje ubijaju i sakate djecu. Ali to je izazvalo polemike među državama, koje ne žele biti javno izdvojene i stavljene na listu na kojima se nalaze neke od najgorih svjetskih terorističkih organizacija, uključujući Al Qaedu, Boko Haram i Islamsku državu.

Posljednji nacrt izvještaja je jedan mali dio od cjelokupnog broja dokumentovanih žrtava u Jemenu. Gambin nacrt objasnio je taj pad trenutnim smanjenjem broja borbi nakon čega je potpisan i sporazum o prekidu sukoba u aprilu 2016. Međutim, ona je dodala da je stvarni broj žrtava mogao biti viši istaknuvši da je „dokumentacija o zločinima nad djecom bila ograničena zbog ograničenog pristupa i nesigurnosti.“

Gamba je za Foreign Policy rekla da sadržaji finalnog izvještaja, koji su i dalje predmet rasprave sa različitim UN-ovim uredima, „nisu finalizirani“, i da za sada nema konačne odluke o tome koje će zemlje biti na crnoj listi. Također je rekla da ne zna za pokušaje od strane SAD-a da se usprotivi stavljanju saudijske koalicije na listu. „Ništa od toga što navodite nije došlo do mene,“ rekla je. I nije htjela potvrditi da li je predložila da saudijska koalicija bude stavljena na listu ili ne.

Stephane Dujarric, Potparol Generalnog sekretarijata UN-a, odbio je komentirati Gambine zaključke ali je istaknuo da izvještaj koji je došao do FP-a „nije finalni izvještaj“. 

Prošle godine, Saudijska Arabija bila je stavljena na listu na osnovu toga što je saudijska koalicija bila odgovorna za više od polovine od ukupnog broja od 1,953 dječjih žrtava jemenskog konflikta.

Kao odgovor na to, Saudijska Arabija zaprijetila je izlaskom arapskih zemalja iz UN-a i smanjenjem stotina miliona dolara pomoći za programe protiv siromaštva međunarodnih tijela, ukoliko koalicija ne bude uklonjena sa UN-ove crne liste. Nakon toga je UN-ov generalni sekretar Ban Ki-moon nerado prihvatio da privremeno skine koaliciju s liste, izražavajući zabrinutost da bi gubitak novca iz Perzijskog zaljeva mogao ugroziti živote miliona siromašne djece od Južnog Sudana do Jemena.

Ali on je insistirao da se koalicija vrati na listu ukoliko zajednička revizija djelovanja koalicije od strane UN-a i Saudijske Arabije ne pokaže da su tvrdnje bile neosnovane ili da su napadi na djecu obustavljeni. Ali Saudijska Arabija nije vraćena na listu niti su napadi ikada prestali.

Oko 600 djece ubijeno je, a 1,150 povrijeđeno u Jemenu u periodu od marta 2016. do marta 2017., navodi UNICEF.

Saudijska misija pri UN-u nije odgovorila na zahtjev za komentar. Međutim saudijski zvaničnici su privatno potvrdili u razgovorima sa UN-om da su poduzeli korake ka izbjegavanju dječjih žrtava i da je dokumentovani broj mrtvih i povrijeđenih znatno opao u usporedbi sa prošlom godinom.

Eksterne grupe kažu da pad nije rezultat uzdržavanja koalicije koliko toga što je vanjskim posmatračima, uključujući istraživače iz Human Rights Watch-a i Amnesty International-a,  zabranjen ulaz u Jemen UN-ovim avionima. U julu, saudijska koalicija zabranila je UN-u da dostavlja pomoć glavnom gradu Saani koji je pod kontrolom Husija jer su se u avionu nalazila i tri BBC-eva reportera.

„Bez obzira na sva obećanja koja su Saudijci dali UN-u, SAD-u i UK-u, do stvarnog napretka u životima jemenske djece nije došlo,“ rekao je Akshaya Kuman, zamjenik UN-ovog predstavnika za Human Rights Watch. „Škole se i dalje napadaju, bombe se i dalje bacaju, a djeca su i dalje ubijana.“


(TBT, FP, Prevela Esma Latić)