ŽALOSNO JE OVO KORISTITI U POLITIKU! Puigdemont: Terorizam nas neće zaustaviti, Katalonija će biti neovisna

20.08.2017. u 02:23

EVROPA

"Bijedno je miješati vladine planove o neovisnosti s jučerašnjim terorističkim napadom u Barceloni te sinoćnjim u Cambrilsu", rekao je Puigdemont


FOTO: Puigdemont (Lluis Gene/AFP/Getty)

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio je kako teroristički napadi neće promijeniti put prema neovisnosti te sjeveroistočne španjolske pokrajine.

Vlada Katalonije je za 1. novembar najavila referendum o neovisnosti koji je prema španjolskom Ustavu nezakonit.

"Bijedno je miješati vladine planove o neovisnosti s jučerašnjim terorističkim napadom u Barceloni te sinoćnjim u Cambrilsu", rekao je Puigdemont u razgovoru za španjolsku radijsku postaju Onda Cero. "Žalosno je da se ovo koristi za politiku na takvoj razini", dodao je.

Premijer o zajedništvu

Španjolski premijer Mariano Rajoy sinoć je doputovao u Barcelonu iz rodne sjeverne pokrajine Galicije, gdje je bio na odmoru. Na konferenciji za medije pozvao je na jedinstvo Španjolske u borbi protiv terorizma.

"Znamo da se teroriste pobjeđuje institucionalnom ujedinjenošću i policijskom suradnjom. Nikada ne zaboravimo da je Španjolska jedan narod, ujedinjen u vrijednostima zbog kojih smo ponosni - demokraciji, slobodi i ljudskim pravima", izjavio je Rajoy u Barceloni. Ondje je doputovao s potpredsjednicom vlade, zaduženom za razgovore s katalonskom vladom, te u pratnji ministra unutarnjih poslova.

Katalonska neovisnost

Napad za kojeg je odgovornost preuzela Islamska država dogodio se 45 dana prije najavljenog referenduma. Rajoyeva vlada desnog centra već tjednima ponavlja da se referendum neće održati jer je suprotan španjolskom Ustavu koji garantira cjelovitost zemlje.

Katalonija, regija sa 7,5 miliona stanovnika, jedan je od najrazvijenijih dijelova Španjolske s rekordnim brojem turista ove godine. Stranke koje zagovaraju nezavisnost imaju većinu mjesta u regionalnom parlamentu. U petak u 12 sati na Trgu Katalonije, u srcu Barcelone, okupile su se hiljade građana odavši počast žrtvama napada. Održana je minuta šutnje, a među okupljenima su španjolski kralj Felipe VI, premijer Rajoy i predsjednik regije Puigdemont.

Teroristički napadi

Jureći kombi na ulici La Rambli ubio je u četvrtak 13, a ozlijedio više od 100 osoba, dok je u noći u primorskom gradiću Cambrilsu drugi kombi ozlijedio šest prolaznika i jednog policajca. U Cambrilsu je ubijeno pet navodnih napadača, a zasad su privedene tri osobe povezane s napadom u Barceloni. Policija traga za vozačem kombija s La Ramble.

To je najkrvaviji napad u Barceloni od 1987. godine, kada je u bombaškom napadu pripisanom baskijskoj separatističkoj skupini ETA-i poginula 21 osoba.


(TBT, Agencije)