PRIČA O „PUČU“ KOJIM JE POČEO DODIKOV USPON Plavšić: Gospoda koja je mene optuživala za izdaju danas podržava Dodika

18.08.2017. u 13:55

ENTITET

„Od mene su tražili da mandat za sastav vlade dam kome god hoću - samo ne Dodiku, a oni su mu danas savjetnici i otvoreno mu pružaju podršku, zaista ne znam šta da kažem.", kaže Biljana Plavšić


FOTO: Plavšić (Glas Srpske)

Ovog augusta navršava se dvadeset godina od događaja u Republici Srpskoj koji je za jedne demokratska revolucija, a za druge protivustavni puč u režiji tadašnje predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić. Od dešavanja iz tog perioda danas se najviše pamti "događanje naroda" ispred banjalučkog hotela "Bosna", tokom koga su zamalo linčovani Momčilo Krajišnik, Dragan Kalinić, Gojko Kličković i Dragan Kijac. Haosu u Banjaluci prethodilo je zakazivanje mitinga opozicije na Trgu Krajine, da bi vlast predvođena SDS-om za isti dan i u isto vrijeme na istom mestu zakazala kontramiting.

Kriza je počela dva mjeseca ranije kada je Plavšićeva donijela odluku o smjeni tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Kijca, čemu su se usprotivili premijer Kličković i predsjednik parlamenta Kalinić, te Krajišnik koji je bio neformalni šef u SDS-u. U to doba Radovan Karadžić je već godinu dana bio van politike i uopšte nije učestvovao u javnom životu Srpske.

Plavšićeva je ipak uspjela u namjeri da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore koji su održani u novembru iste godine. Time je okrenula leđa svojoj dotadašnjoj stranci SDS-u, a na neki način je otpočeo politički uspon Milorada Dodika.

Četiri godine kasnije Plavšićeva je završila u Haagu.

"S obzirom na sve što mi se kasnije desilo, ispada da su u pravu oni koji tvrde da me je pojela revolucija, ali s obzirom na moje godine i tada, a pogotovo sada, možda je bio i normalan tok da dođu mlađi i preuzmu glavnu ulogu", kaže Biljana Plavšić.

Biljana Plavšić kaže da bi ponovo uradila isto što i prije 20 godina, jer je samo štitila i sprovodila Dejtonski mirovni sporazum, ali joj nije drago što je poslije dvije decenije u RS na sceni potpuno identična retorika.

"Koliko vidim i čujem u medijima, u fokusu su i dalje dvije riječi -- patriote i kriminalci. Kao i onda, vlast se patriotskom pričom brani od optužbi za kriminal, a opozicionari žele da se dočepaju vlasti tvrdnjama kako je vlast kriminalizovana. Što se tiče gospode koja je mene tada optuživala za izdaju i praktično htjela da me smakne, a koja danas podržava Milorada Dodika, ne znam šta da vam kažem o njima. Mogu donekle da shvatim fleksibilnost kičme, ali kada se sjetim da su od mene tražili da mandat za sastav vlade dam kome god hoću - samo ne Dodiku, a oni su mu danas savjetnici i otvoreno mu pružaju podršku, zaista ne znam šta da kažem. Sve to vrlo dobro zna i Dodik, ali valjda vlast udari u glavu, pa podlegnete svakodnevnim komplimentima bez obzira na to od koga dolaze", kaže Biljana Plavšić za Nedeljnik.


(TBT)