POBJEGLA OD RATA U BOSNI: Danas je gradonačelnica najbolje turističke destinacije u Švedskoj

18.08.2017. u 01:19

TEME

Ne mogu reći da sam uključena u politički život Bosne i Hercegovine. To je bio moj izbor i ja sam svoju državu izabrala. Nemam vremena da pratim dešavanja u obje zemlje. Jedino što znam je koliki je politički aparat u odnosu na broj stanovnika i veličinu zemlje, a to niti bogatije zemlje ne bi mogle podnijeti i to me jako iritira.


FOTO: Abaza (Facebook)

Dženita Abaza sa porodicom je početkom rata u Bosni i Hercegovini izbjegla na Korčulu. Nakog jednogodišnjeg boravka u kolektivnom smještaju, odlučila je napustiti Hrvatsku i zaputiti se u Švedsku, u koju su te 1993. godine dolazile brojne izbjeglice iz Bosne i Hercegovine.

- O Švedskoj sam znala onoliko koliko sam učila u školi, a to je da je to bila zemlja visokog standarda, zemlja grupe Aba, koju smo svi obožavali u mladosti, zemlja filma, hladna sjeverna zemlja - prisjeća se Dženita.

Kako je znala samo engleski jezik, učenje švedskog, kako kaže, bilo je primarno po dolasku, piše Radio Slobodna Evropa. Švedska je organizirala i finansirala kurseve za učenje i zahvaljujući tome, pojašnjava ona, bila je osposbljena za život i rad.

- Po zanimanju sam ekonomista i to je uveliko olakšalo moje bitisanje u Švedskoj. Ko god je imao ambicije da nastavi studije, to je mogao. Ja sam po prirodi tvrdoglava i vidjela sam da Švedska jako mnogo sredstava izdvaja za projekte povratka u Bosnu i Hercegovinu, ali tada povratak nije bio moguć. To je bio začarani krug i trebalo im je neko da im otvori oči i da im kaže da pokušaju da ulažu u ljude koji mogu biti resurs u daljnjoj budućnosti. Tako da sam počela sa projektom koji je brzo dobio sredstva za organiziranje putovanja u BiH. Tada sam povela tadašnje političare i grupu Bosanaca u četiri općine: Prijedor, Banjaluku, Bosansku Gradišku i Sarajevo - kaže ona.

Nakon ovog putovanja, Dženita je ušla u politiku 1999. godine. Tada je dobila poziv tri političke partije da bude njihov član. Izabrala je socijaldemokratsku stranku.

Nakon razmišljanja, navodi ona, shvatila je da politika može biti njen budući život i ključ za integraciju u švedsko društvo. Tako je dobila mjesto u gradskom parlamentu, a nakon toga dobila je ponudu da se kandidira za gradonačelnicu Kalmara.

- Moje kolege iz partije su mislile da sam spremna i iskoristila sam tu priliku. Porodica je prevagnula i njihova podrška mi je značila puno, ali i povjerenje kolega. Tako sam i rekla – vrijedi pokušati - ističe.

U oktobru 2014. godine Dženita Abaza postala je gradonačelnica Kalmara. Grad se nalazi na Baltičkom moru, ima 70.000 stanovnika i već treću godinu zaredom je proglašen najboljom ljetnom turističkom destinacijom u Švedskoj, prenosi Radio Slobodna Evropa.


FOTO: (Facebook)

Vođenje grada sa najbolje očuvanim renesansnim dvorcem u Sjevernoj Evropi, Dženita dijeli sa jednim kolegom.

- Kalmar je grad srednje veličine u Švedskoj, vrlo lijep i turistički atraktivan. To je grad koji je sačuvao srednjovjekovno gradsko jezgro i ponosna sam što vodim jedan grad koji ima bogatu i veliku historijsku prošlost. Moj kolega i ja dijelimo poziciju, a ja imam odgvoornost za pitanje školstva, socijalna pitanja, integracije i djelimično zdravstva - kaže Dženita Abaza.

Biti žena političar ili na nekoj vodećoj funkciji u Švedskoj nije rijetkost, kaže. Vrlo ravnopravno su zastupljene i na izbornim listama.

- Ne mogu reći da sam uključena u politički život Bosne i Hercegovine. To je bio moj izbor i ja sam svoju državu izabrala. Nemam vremena da pratim dešavanja u obje zemlje. Jedino što znam je koliki je politički aparat u odnosu na broj stanovnika i veličinu zemlje, a to niti bogatije zemlje ne bi mogle podnijeti i to me jako iritira.

Kako je komunikativna, Dženita Abaza kaže da ima veliki krug prijatelja koji su svih nacionalnosti i narodnosti, a u gradu na čijem je čelu živi oko hiljadu ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

- U Bosnu i Hercegovinu se ne planiram vratiti. Ovdje sam, jer su tu moja djeca i unučad. Zbog njih sam i izabrala odlazak iz Sarajeva. Taj grad posjećujem vrlo često, tamo su moji roditelji, rodbina i prijatelji. Sarajevo je uvijek u mom srcu i bit će cilj svih mojih putovanja. Pretpostavljam da kada odem u penziju da ću se skrasiti na neki ljetnji period u Sarajevu - zaključuje gradonačelnica Kalmara Dženita Abaza. 

(TBT, RSE)