BRITANSKA PREMIJERKA PROZVALA TRUMPA May: Odgovorna osoba mora osuditi ekstremno desničarske stavove

18.08.2017. u 01:19

GLOBAL

Premijerka Velike Britanije podvukla je kako je vrlo važno da se osude ekstremno desničarski stavovi.

FOTO: May (AA)

Premijerka Velike Britanije Theresa May osvrnula se na izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi sa neredima u saveznoj državi Virginia, te poručila kako je vrlo važno da odgovorna osoba osudi ekstremno desničarske stavove u onom momentu kada ih čuje.

May je boravila u posjeti u britanskom gradu Portsmouthu, a tom prilikom se osvrnula na izjave Trumpa u vezi sa rasističkim neredima u njegovoj zemlji.

Premijerka Velike Britanije podvukla je kako je vrlo važno da se osude ekstremno desničarski stavovi.

“Ne mogu smatrati istim one koji iznose fašističke stavove i one koji se njima protive. Zbog toga je vrlo važno da odgovorne osobe osude takve stavove u momentu kada ih čuju”, kazala je May, te dodala:

“Nakon scena koje smo imali priliku tokom vikenda vidjeti u Charlottesvilleu, kao što sam i ranije izjavila, zaista sam zgrožena rasizmom, mržnjom i nasiljem koje iskazuju te grupe. Velika Britanija je poduzela određene mjere kada je u pitanju ovaj problem, te su pojedine ekstremističke grupe zabranjene”.

Nakon nereda u Charlottesvilleu, u saveznoj američkoj državi Virginia, u kojima je jedna osoba poginula i više njih povrijeđeno, Trump je oklijevao da osudi ekstremističke grupe, što je izazvalo brojna negodovanja i kritike u američkoj javnosti.

(TBT)