TRI RAZLOGA ZAŠTO JE PUTIN TAKO MOĆAN! Američki CNN istražio najveću boljku Zapada

18.08.2017. u 01:19

GEOPOLITIKA

U serijalu “Dekodiranje Rusije“ CNN je pokušao da objasni i zašto je ruski predsjednik Vladimir Putin toliko moćna politička ličnost


FOTO: (Reuters)

U serijalu “Dekodiranje Rusije“ CNN je pokušao da objasni i zašto je ruski predsjednik Vladimir Putin toliko moćna politička ličnost.

Kako se navodi, njegova moć potiče iz tri izvora – cyber moći, vojne moći i kulta ličnosti, što stvara široku mrežu uticaja.

“Iako Moskva odbacuje da su njeni hakeri učestvovali u formiranju rezultata izbora za američkog predsjednika, ona je pod optužbama da je izazvala i ometanja u izbornim procesima u Estoniji i Ukrajini“, navodi se.

Također, ističe se da enormna hakerska moć Rusije, moć države i raširen kriminal nisu noviteti, već sve to vuče korijene iz Sovjetskog Saveza.

“Tadašnji fakulteti su izgrađeni u sistemu koji treba da iznjedri inženjere svjetske klase“, navodi se.

Kao drugi faktor Putinove moći ističe se snažna vojska.

“Ona je pod Putinovom kontrolom. Mnogo toga, uključujući i nuklearne bombe je sovjetsko nasljeđe, a Putin troši velike količine novca za stalnu modernizaciju. Ipak, stručnjaci navode da rusko konvencionalno oružje ima ograničenu mogućnost da stvori vojnu moć daleko od svojih granica“, navodi CNN.

Na kraju, ali ne i najmanje važno – Putinova moć se krije i u njegovoj nevjerovatnoj popularnosti.

“Iako njegovo ponašanje privlači kritike od svjetskih lidera, sve više Rusa slavi svog lidera, naročito poslije akcija u Ukrajini i Siriji. Zašto? Zato što većina Rusa želi da njihova država ima što veći uticaj na svjetske događaje, čak i ako to donosi sankcije i pogoršanje njihovog životnog standarda“, navodi se.

CNN dodaje i da Putin profitira i zbog političkog sistema u Rusiji, kao i od medijske slike, gdje postoji nulta tolerancija na kritike lidera.


(TBT, B92)