OVO SU OPASNE VODE, ALI ONA JE OPASAN PLIVAČ Kako je Grace Mugabe postala "predsjednik iz sjenke"

16.08.2017. u 01:47

ANALITIKA

Ona je, za mnoge ljude, istinska moć u sjenci, posvećena tome da svojom čvrstom podrškom održi supruga na vlasti do njegove smrti. Nedavno je pristalicama rekla da je ona „već predsjednik“, pošto učestvuje u svim poslovima svog muža


FOTO: Mugabe (Profimedia)

Demonstracija moći prve dame Zimbabvea bila je jasna tokom godišnjeg stranačkog kongresa, kada se u svom govoru posebno osvrnula na novo partijsko obilježje, prikazavši oblik njene zemlje stiliziran kao šoljica za čaj. “Svi pijemo iz šoljica za čaj,“ istakla je Grace Mugabe, prva dama, objasnivši da je sama osmislila dizajn amblema.

Narednog jutra u Masvingu, gradiću na jugu Zimbabvea u kojem je nedavno održan kongres ZANU-PF, stranke predsjednika Roberta Mugabea, gotovo svi zvaničnici nosili su odjeću ukrašenu Graceinim motivima šoljice za čaj. Sama Grace - najpoznatija po svojim prekookeanskim šoping izletima dok prije dvije godine nije ušla u politiku - ispostavila se kao jedan od glavnih aktera u borbi za nasljeđivanje Mugabeovog mjesta koja se odvija u Zimbabveu posljednjih godinu dana.

Ona je, za mnoge ljude, istinska moć u sjenci, posvećena tome da svojom čvrstom podrškom održi supruga na vlasti do njegove smrti. Nedavno je pristalicama rekla da je ona „već predsjednik“, pošto učestvuje u svim poslovima svog muža.

Na bini stranačkog kongresa, Grace je sjedila tik uz supruga koji je, sa svoje nepune 93 godine, prespavao većinu govora. Robert Mugabe, jedan od najstarijih šefova države na svetu i jedini lider Zimbabvea od sticanja nezavisnosti 1980. godine, izabran je za predsjedničkog kandidata svoje stranke za izbore koji će se održati 2018. godine. Do tada će imati već navršene 94 godine, a u slučaju da pobijedi, 99 do kraja mandata.

Mugabe sve više zavisi od svoje supruge kojoj je tek 51 godina. Na ceremoniji sadnje stabala, predsjednik je bezuspešno tapkao po zemlji svojom lopatom sve dok se prva dama nije umiješala i sama dohvatila ašov.

Hoće li njena moć nadživjeti njenog supruga još uvijek je neizvesno. Saopćeno je da je gospođa Mugabe na čelu jedne od dvije suprotstavljene frakcije unutar ZANU-PF; ali je li ona zaista vođa ili samo igračka preživjelih zimbabveanskih političara? Nakon što njen muž umre, hoće li uskočiti u avion za Dubai ili neku drugu azijsku zemlju gdje će udobno živjeti sa svojom djecom? Prema podacima koje je objavio WikiLeaks, Mugabeovi imaju milijardu dolara investiranih izvan Zimbabvea.

Ukoliko se, ipak, domogne moći, sva je prilika da će nastaviti muževljevu politiku. Promjene koje se vrlo upitno odražavaju na oživljavanje skrhane ekonomije Zimbabvea, uključujući i državne reforme, vjerovatno bi se nastavile i pod njenom palicom. Njen uspon mogao bi i da intenzivira tenzije u malobrojnoj zimbabveanskoj političkoj klasi, posebno uznemirivši Mugabeove zamjenike koji decenijama čekaju da uskoče na njegovo mjesto.

Uvjereni u svoju moć, Mugabeovi su iz Zimbabvea samo nekoliko dana po završetku kongresa polovinom decembra odletjeli na produženi odmor u Aziju; predsjedniku je u Singapuru i Maleziji pružena medicinska njega, a u Hongkongu porodica Mugabe posjeduje i nekretnine.

Robert i Grace upustili su se u vezu kada je ona dobila posao u sekretarijatu. Njegova prva supruga u to vrijeme bila je smrtno bolesna. Prema riječima mnogih koji Mugabea poznaju dugo, brak sa Grace iz korijena ga je promijenio.

„Mugabe se odmah promenio - i to dramatično,“ rekla je Margaret Dongo, nekadašnja funkcionerka ZANU-PF, sada opozicionarka, dodavši da Mugabea novac nikada prije braka sa Grace nije pretjerano zanimao. „Ali Grace je znala da je vrijeme da se zaradi. Šta god da je radila, vodila je računa da iz toga profitira.“

Grace je vodila veliku mljekaru sa farme koju posjeduje i nekadašnje bjelačke farme koje su pripadale visokim zvaničnicima ZANU-PF zaplijenila za potrebe sopstvene porodice. Prema riječima američkih diplomata, Grace Mugabe u politiku je zvanično stupila 2014. godine postavši voda ženske lige partije ZANU-PF.

Potencijalnim rivalima prijetila je bez milosti. Iz ZANU-PF izbacila je potpredsjednicu i ratnu heroinu Joyce Mujuru, optuživši je za učestvovanje u izdaji, vještičarenje i nošenje kratkih suknji.

Na svoj 92. rođendan, Robert Mugabe saopćio je da blagosilja upliv svoje supruge u politiku. „Ovo su opasne vode, ali ona može da se nosi sa tim. Ona je opasan plivač,“ rekao je.

(TBT, NYT)