SEZONA MRŽNJE I RASIZMA U SAD-u: Zašto Ku Klux Klan maršira Virginijom

15.08.2017. u 13:01

TEME

Demonstracije u Charlottesvilleu možda definitivno jesu najvidljivija manifestacija evolucije američke ekstremne desnice, koalicije starih i novih suprematističkih grupa povezanih preko društvenih mreža i ohrabrenih pobjedom Donalda Trumpa


FOTO: (Tanjug/AP)

Ovaj vikend za Charlottesville - čitavu saveznu državu Virginiju, tačnije - obilježen je smrću i uličnim divljanjem. Bilans - troje poginulih i 35 povrijeđenih. Nakon nasilnih demonstracija desničara, bijeli nacionalistički supremacisti odnijeli su (Pirovu) pobedu.

"Ovo je velika moralna pobjeda u smislu demonstracije sile", rekao je Richard Spencer, desničar koji je govorio na subotnjem mitingu "Ujedinimo desnicu desnice" među kojima su bile i pristalice Ku Klux Klana i simpatizeri neo-nacista.

Njegova izjava, piše New York Times, tipična je za čovjeka čija retorika u nacionalnoj debati obiluje nacističkim govorom i aksiomatizovanjem činjenice da Amerika pripada bijelcima.

Demonstracije u Charlottesvilleu možda definitivno jesu najvidljivija manifstacija evolucije američke ekstremne desnice, koalicije starih i novih suprematističkih grupa povezanih preko društvenih mreža i ohrabrenih pobjedom Donalda Trumpa.

Kako su ranije naveli analitičari, poslije pobjede Donalda Trumpa i uspona ekstremističkog pokreta "alt-right" (alternativna desnica), novom usponu se nada i Ku Klux Klan.

KKK, svi već znaju, zagovara superiornost bijele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Radi ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa, taj pokret je nekada koristio i terorističke metode, zastrašivanje i nasilje.

Sve je počelo pošto su učesnici mitinga "Ujedinimo desnicu" željeli da se usprotive planovima lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Leeja, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva. Amerikanci su gledali kako ekstremisti mariširaju ulicama uzvikujući antisemitističke poruke i otvoreno se dičeći simbolima nacističke Njemačke i secesionističkog Juga.

Ubrzo je organizovan i kontramiting.

Desnica je odmah uzvratila drugom rundom - na internetu je jučer objavljen snimak na kojem se vidi kako automobil ulijeće u grupu ljudi koji su podigli glas protiv rasističkih nemira.

Američki federalni biro (FBI) i savezni tužioci odmah su pokrenuli istragu o mogućem kršenju ljudskih prava tokom subotnjih nereda.

Nakon što su članovi republikanske stranke okrivili predsjednika Donalda Trumpa zbog navodnog odbijanja da kritizira ekstremno desničarske grupacije koje propagiraju mržnju, Trump se našao na udaru kritika, čak i njegovih republikanaca, jer je za nasilje okrivio mržnju i netrpeljivost "brojnih strana", a nije jasno osudio bijele ekstremističke grupe sa skupa. Jedan od republikanskih senatora, Orrin Hatch, brzo je reagirao. "Ovo zlo moramo nazvati imenom. Moj brat nije dao svoj život boreći se protiv Hitlera da bi danas te ideje prolazile tek tako", rekao je on.

Međutim, Bijela kuća ponovo "vadi flek" predsjednika Trumpa. "Predsjednik (Trump) je u jučerašnjoj izjavi naglasio da osuđuje sve oblike nasilja, netrpeljvosti i mržnje. Naravno da to uključuje bijele rasiste, Ku Klux Klan, neonaciste i sve ekstremističke grupe", navela je Bijela kuća, a preneo France Press.

Američki gradić Charlottesville u Virginiji se još oporavlja od krvavih nereda koji su ga zahvatili u subotu. Međutim, demokratski guverner Virginije Terry Mcauliffe nije se nimalo ustručavao pri prozivanju desnih ekstremista.

Snimak njegove konferencije za novinare od subote u međuvremenu je postala viralan; samo na stranici "NowThis Politics" podijeljen je više od 74.000 puta, a pregledan više od 2,1 milion puta.

"Imam poruku za sve bijele naciste koji su došli u Charlottesville danas. Naša poruka je jasna i jednostavna: Idite kući. Niste dobrodošli u ovaj veliki komonvelt. Sram vas bilo. Pravite se da ste patriote, ali ste sve, samo ne to", rekao je on.

"Došli ste da biste povrijedili ljude. I povrijedili ste ih. Moja poruka je jasna. Mi smo jači nego vi. Učinili ste naš komonvelt jačim. Nećete uspjeti. Nema mjesta za vas ovdje. Nema mjesta za vas u Americi. Danas radimo na tome da okupimo ljude, da ih ujedinimo. Podsjećam vas sve da smo mi nacija imigranata, osim ako ste američki starosjedioci. Naša raznolikost, mozaik imigranata je ono što nas čini posebnim. I nećemo dopustiti nikome da dođe ovamo i to uništo. Zato, molim vas, idite kući i ne vraćajte se", naglasio je guverner.

Bilo je prirodno da se oglasi i Njemačka.

Njemačka vlada osudila je danas kao "gnusan prizor" skup bijelih nacionalista u Virginiji na kojem je u subotu izbilo nasilje, i izrazila solidarnost sa mirnim kontramitingašima.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert, rekao je novinarima da je to bio "apsolutno gnusan prizor na ovom ekstremno desničarskom maršu", prenio je AP.

On je istakao i da je u Charlottesvilleu bio na djelu "sramotni rasizam, antisemitizam i mržnja u obliku koji zaslužuje najveći prijezir, i sve u vezi sa takvim govorom i takvim slikama je odvratno".

"To je sušta suprotnost onome na čemu kancelarka i njemačka vlada rade u političkom smislu, i mi se solidarišemo sa onima koji se mirno protive takvim agresivnim krajnje desničarskim stavovima," zaključio je.

Ostalo je pod znakom pitanja šta ove demonstracije znače za budućnost desnice i kakvog će efekta imati; hoće li biti skrajnuta na političku marginu ili se ipak pozicionirati kao legitimna politička opcija koja će se duboko ukorijeniti u javni diskurs?

Neki od desničarskih lidera tvrde da su pogodili tačno u metu.

"Pokazali smo da nismo neki online pokret, već da se razvijamo fizički. Postali smo glas bijele Amerike. Odradili smo impresivan posao", istakao je jedan od osnivača Nacionalističkog fronta, neonacističke grupe.

Lokali ogranci etabliranih organizacija u Charlottesvilleu, poput "Black Lives Matter", uz druge liberalne i anarhističke grupe, počeli su planirati kontramiting još u junu kada su aktivisti doznali da će KKK marširati gradom. Otuda sudar dva antipoda. Jedan od liberala kaže da je u Virginiji bilo ljeto mržnje.

Međutim, ekstremisti ne mare za sukob. Preston Wiginton, bijeli nacionalista iz Texasa, da će 11. septembra održati miting "White Lives Matter". I, kako su već obećali na jedom od neonacističkih siteova: "Bit će još ovoga. Uskoro. Počet ćemo da radimo ovo svuda. Po čitavoj zemlji."

(TBT)