KAD SARAJEVO POSTANE GRAD OSCAROVACA Svi šapuću ime OLIVERA STONEA na ulici

14.08.2017. u 04:53

MARKER

Proslavljeni američki redatelj i scenarist Oliver Stone doputovao je u nedjelju u Sarajevo gdje je pozvan gost filmskog festivala (SFF) koji traje do 18. augusta


FOTO: Stone (Agencije)

Proslavljeni američki redatelj i scenarist Oliver Stone doputovao je u nedjelju u Sarajevo gdje je pozvan gost filmskog festivala (SFF) koji traje do 18. augusta.

Stoneu je uručena nagrada SFF-a “Počasno srce Sarajeva” za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti a naredne će sedmice publika biti u prilici ponovo vidjeti neka od ostvarenja koja su ga proslavila i donijela mu nagradu Oscar poput “Voda smrti” ali i najnoviji četverodijelni serijal “Razgovori s Putinom”.

Ovo je ujedno prvi Stoneov dolazak u Bosnu i Hercegovinu ali i na područje nekadašnje Jugoslavije. Tim se geografskim prostorom Oscarom ovjenčani američki filmski umjetnik nije posebno bavio u svojim radovima no neki su mediji u povodu njegova dolaska u Sarajevo istaknuli kako on ipak dobro poznaje prilike u regiji, uklučujući zbivanja 90-ih godina prošlog stoljeća a i kako je iskazivao fasciniranost Titom kao “velikom historijskom ličnošću”.

Upravo takvu formulaciju za Tita Stone je iznio u intervjuu kojega je u maju 2013. dao televizijskoj mreži Al Jazeera ističući kako je “treći put” odnosno neutralnost između Istoka i Zapada kakvu je u geopolitičkom smislu izabrano pokojni doživotni predsjednik komunističke Jugoslavije bila važno postignuće koju SAD nisu prepoznale na pravi način.

Stone u Sarajevu sudjeluje u radionicama s filmskim profesionalcima uključenim u različite programe ovogodišnjeg SFF-a.


(TBT)