MOST RAZDORA Komšić: Hrvatska ima pravo graditi most ali isključivo u dogovoru sa BiH

15.08.2017. u 13:00

POLITIKA

“Kako god bilo, to što su ministri dogovarali, pregovarali itd., i ako su bilo šta dogovorili, nikada nije verificirano na nadležnim organima, Predsjedništvu BiH i u Parlamentu BiH“, kaže Komšić


FOTO: Komšić (Vijesti.ba)

Predsjedništvo BiH u sastavu Nebojša Radmanović, Haris Silajdžič i Željko Komšić je u oktobru 2007. godine donijelo Zaključak koji se tiče inicijative za gradnju Pelješkog mosta, a kojim se negira postojanje bilo kakve saglasnosti nadležnih institucija BIH za njegovu gradnju.

Tadašnji član Predsjedništva BIH Željko Komšić za TV1 kaže da je Predsjedništvo BiH imalo jedinstven i usaglašen stav po pitanju naše granice i gradnje mosta i da je javnost već upoznata sa tom činjenicom.

“Hrvatska ima pravo graditi most ali isključivo u dogovoru sa BiH, odnosno organima države BiH koji su nadležni za vođenje vanjske politike. Taj dogovor mora podrazumjevati riješeno pitanje granica BiH sa Hrvatskom, kao i pitanje pristupa BiH otvorenom moru“, kaže Komšić za TV1.

Komšić dodaje da su po pitanju dimenzija mosta, vođeni razgovori na nivou ministarstava, ali da ne zna je li i šta dogovoreno jer su to radili resorni ministri.

“Kako god bilo, to što su ministri dogovarali, pregovarali itd., i ako su bilo šta dogovorili, nikada nije verificirano na nadležnim organima, Predsjedništvu BiH i u Parlamentu BiH“, kaže Komšić.


(TBT, TV1)