PRIJEDLOG IVICE DAČIĆA ZA KOSOVO Razgraničenje sa Albancima, da se ne bi povezali sa Sandžakom

15.08.2017. u 13:00

REGIONAL

Dačić je u autorskom tekstu za Večernje novosti naveo i da je razgraničenje s Albancima trajno rješenje i da je, kako je naveo, "to ideja kompromisa historijskog i etničkog prava"


FOTO: Dačić (Igor Pavićević)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je njegov prijedlog o razgraničenju na Kosovu jedino realan, brzo ostvariv i u interesu Srba i Albanaca.

Dačić je u autorskom tekstu za Večernje novosti naveo i da je razgraničenje s Albancima trajno rješenje i da je, kako je naveo, "to ideja kompromisa istorijskog i etničkog prava".

"Ideja razgraničenja na ono što je što je srpsko i albansko, i normalizacija naših odnosa, obezbjeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica po atoskom modelu u Grčkoj, Zajednice srpskih opština na jugu, finansijska nadoknada za uzurpiranu privatnu i državnu imovinu", naveo je on.

- U srpskoj odbrani Kosova i Metohije za mene je neshvatljivo odsustvo naših argumenata u dokazivanju albanske aneksije srpske etničke teritorije od Zubinog Potoka do Raške i Novog Pazara, nazvane "Sjeverno Kosovo". Aneksija te teritorije zasjeca 46 kilometara u dubinu centralne Srbije, osvaja se ibarska dolina od Zvečana i Mitrovice do Raške, i Kopaonik od Pančićevog vrha, spaja se "Sjeverno Kosovo" sa bošnjačkim Sandžakom i time obnavlja "osmanski historijski prostor" koji turski državnici posljednjih godina sa Bosnom smatraju praktično turskom teritorijom. Ubijeđen sam da je to spajanje islamizovanog Kosova sa pobošnjačenim Sandžakom, u historijskoj perspektivi, za srpski narod najdalekosežniji poraz u svim našim porazima u 20. vijeku - napisao je Dačić.


(TBT)