SJEĆATE SE CARLE DEL PONTE? Povlači se iz Haaga jer sud ne želi kazneno goniti Assada

15.08.2017. u 13:00

POLITIKA

UN-ovo istražno povjerenstvo o Siriji prikupilo je dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bashara al-Assada osudi za ratne zločine, rekla je u članica povjerenstva Carla del Ponte.


FOTO: Del Ponte (AP)

Del Ponte (70), koja je kazneno gonila odgovorne za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, najavila je prošlu sedmicu da se povlači s te dužnosti jer Vijeće sigurnosti UN-a nije spremno utemeljiti poseban sud za ratne zločine počinjenje u Siriji. Nije kazala kada će odstupiti s dužnosti. 

Odgovarajući u intervjuu za švicarski list SonntagsZeitung na pitanje ima li dovoljno dokaza da se Assada osudi za ratne zločine, kazala je: "Da, uvjerena sam da ima. Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Uprkos tome, nema tužitelja i suda." 

Sirijska vlada odbacuje izvještaje povjerenstva o raširenim ratnim zločinima provladinih snaga i sirijskih snaga sigurnosti.

Del Ponte, bivša švicarska državna tužiteljica, pridružila se tročlanom povjerenstvu u septembru 2012., prikupljajući podatke o napadima bojnim otrovima, genocidu nad iračkim jezidima, opsadama i bombardiranju humanitarnih konvoja.  

Povjerenstvo je osnovano u augustu 2011. i redovno upozorava na kršenja ljudskih prava u Siriji, ali njegovi apeli da se poštuje međunarodno pravo uglavnom ne nailaze na plodno tlo. 

Iako UN osniva novo tijelo koje će pripremiti krivične postupke, nema naznaka da će se osnovati i pravi sud za ratne zločine. Niti Vijeće sigurnosti UN-a ima namjeru situaciju proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu. 

"Šest godina povjerenstvo je provodilo istrage. Sada bi tužitelj trebao nastaviti naš posao i privesti ratne zločince pred poseban sud. Ali Rusija to blokira vetom u Vijeću sigurnosti UN-a", kazala je Del Ponte.

Na pitanje koje je strane u sukobu povjerenstvo najviše istraživalo, kazala je: "Svi su počinili ratne zločine. Prema tome istraživala sam ih sve."

(TBT, Agencije)