UNDERCOVERED Film o mladim, modernim pokrivenim ženama iz BiH

14.08.2017. u 04:22

KULTURA

Za ovaj film njemački list Suddeutche Zeitung je napisao da je kamen koji razbija predrasude radikalne svjetske desnice i nudi primjer uklapanja vjerskih vrijednosti u savremene društvene tokove.

FOTO: (Hava film)

HAVA film Sarajevo se ove godine predstavlja bosansko-hercegovačkoj publici na 23. Sarajevo Film Festivalu sa čak dva dugometražna dokumentrna filma.

Svjetska premijera filma “Svukuda”  reditelja i scenariste Nedžada Begovića bit će upriličena u nedjelju, treći dan festivala. “Svukuda” je svojevrstan nastavak kultnog Begovićevog filma “Sasvim lično” za koji autor pretpostavlja da mu je posljednji i kaže da je nastao od odavno zamišljanih, ali nikada snimljenih kadrova. U prepoznatljivom stilu, autor na duhovit način pokušava pronaći suštinu filmske umjetnosti, a u toj avanturi mu se pridružuju glumica Amina Begović, montažer DejanĆorić, dizajner zvuka i kompozitor Adnan Zilić, grafička dizajnerica Naida Čelik,producentice iz HAVA-e,  te Mat Film iz Grne Gore, FotoART, SAGA, Sarajevska pivara, Bucomerc, Mujanić d.o.o i Ventura Travel Agency.


FOTO: Plakat (Hava film)

U srijedu, peti festivalski dan, HAVA Sarajevo ima čast da se svjetskom premijerom dokumentarnog filma UNDERCOVERED redateljki Nejre Latić-Hulusić i Sabrine Begović-Ćorić takmiči za Srce Sarajeva u selekciji takmičarskog programa dokumentarog filma. UNDERCOVERED je film o mladim, modernim pokrivenim ženama iz Bosne i Hercegovine. Za ovaj film njemački list Suddeutche Zeitung piše da je kamen koji razbija predrasude radikalne svjetske desnice i nudi primjer uklapanja vjerskih vrijednosti u savremene društvene tokove. Glavne akterice filma, fotografkinja Tesnim Karišik, karatašica Nusejba Mehmedović, taksistkinja Merjem Veladžić, istraživačica i prevoditeljica Đermana Šeta te likovne umjetnice Lejla Hidić-Elezović i Amina Ajanović nas uvode u svijet zaogrnut velom predrasuda. Na dugogodišnjem radu na filmu autoricama su se pridružili direktor fotografije Amel Đikoli, majstor zvuka Vanja Kurtović, diznajner zvuka Mirza Šišić, grafička dizajnerica Naida Čelik te Općina Visoko, CEI NAHLA i Sinkro namještaj.


FOTO: Plakat (Hava film)

Pored projekcije filma u galeriji KREATIVNI BUTIK bit će otvorena i izložba fotografija UNDERCOVERED glavne akterice filmaTesnim Karišik.

Otvaranje izložbe će biti upriličeno u četvrtak, 17.8.2017. u 14h u Privrednom gradu Skenderija, a fimove možete pogledati u Multiplexu Cinema City. “SVUKUDA” će biti prikazan 13.7.2017. u 20h, a UNDERCOVERED 16.8. u 19 h premijerno i 17. 8. u 16:45 reprizno.

Projekte podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FbiH i Ministarstvo kulture i sporta KS.

(TBT)