ONI SU (PRED)VODILI SVE RATOVE NA BALKANU Izetbegović: Historijska iskustva s memorandumima i deklaracijama koje se pišu u Beogradu su zaista loša

14.08.2017. u 04:22

POLITIKA

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, u opširnom intervjuu portalu Faktor osvrnuo se i na najave "deklaracije o djelovanju za opstanak Srba"


FOTO: Izetbegović (VELIJA HASANBEGOVIĆ)

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, u opširnom intervjuu portalu Faktor.ba osvrnuo i na najave "deklaracije o djelovanju za opstanak Srba"

“Da, historijska iskustva s memorandumima i deklaracijama koje se pišu u Beogradu su zaista loša. Šta se želi ovaj put još je nejasno, jer ne znamo sadržaj te najavljene deklaracije. Stižu različite informacije i različite reakcije. Vidjet ćemo, dakle, da li će taj dokument biti namijenjen za amortiziranje reakcija na unutrašnjem planu u Srbiji zbog najave promjene kursa u odnosima s Kosovom ili je zaista riječ o tome što govori gospodin David, ali i drugi. Imajući u vidu sve sukobe kroz koje su narodi Balkana prošli u proteklim decenijama, u kojima su srpske vođe i intelektualci imali centralnu ulogu, najbolji način da se Srbi zaštite jeste da njihovi lideri prestanu sa pravljenjem planova koji ugrožavaju ili potcjenjuju druge.

Šta god da bude, BiH, ali i Bošnjaci, svakako će znati reagovati na pravi način. Loša je poruka to što je najavljeno da će deklaraciju koja se odnosi isključivo na srpski narod usvajati i Narodna skupština RS-a. Entitet RS, kao dio BiH, i njegova skupština, ne pripadaju samo srpskom narodu, nego i Bošnjacima i Hrvatima”, rekao je Izetbegović.

(TBT)