TAJNA SPECIJALNA JEDINICA U KOJOJ SE SRBI BORE U SIRIJI: Vodi je misteriozni Rus pod nadimkom Vagner, a na čelu srpskog odreda su bivši pripadnici JSO i Legije stranaca

14.08.2017. u 04:21

GLOBAL

Ratna zona u Ukrajini između ostalog je i mjesto odakle se regrutiraju srpski dobrovoljci za tajnu specijalnu jedinicu koja ratuje u Siriji na strani Bashara al Assada. Riječ je o konspirativnom odredu pod nazivom Vagner, u kome su i bivši pripadnici JSO , objavili su pojedini ruski mediji.


FOTO: (AP)

Još ranije je od Srba koji ratuju u redovima Vagnera u Siriji spominjan bivši pripadnik crvenih beretki D. S, a onda je prošlog mjeseca stigla vijest da je u borbi s Islamskom državom poginuo Dimitrije Karan (25), prethodno dobrovoljac Armije Novorosije. Ruski ratni izvještač koji se potpisuje kao Ivan Sidorenko prvi je objavio informaciju o njegovoj smrti i to uz to četiri fotografije Karana, koji je sahranjen u Moskvi gdje se oženio Ruskinjom i s njom dobio sina.

Srbi i veterani sovjetske armije nisu jedini plaćenici u Siriji. Najviše je Afganistanaca u Fatmijum brigadi. Ima ih oko 8.000, a plaća ih Iran koji podržava Assada. Iran navodno plaća i šiitske milicije koje iz Iraka dolaze u Siriju. Ratni izvještači navode da je recept za svaku akciju najamnika osim Vagnera prost: Rusi daju oružje, a Iran novac. Ako nema dogovora, nema ni akcije.

Sirijski plaćenici ratuju u brigadi Pustinjski sokoli, koja je klasična vojna kompanija. Ruski žurnal "Fontanka" najdalje je stigao u istraživanju koje polazi iz Moljkina, 25 kilometara od Krasnodara. Riječ je o bazi 10. samostalne specijalne brigade GRU (vojne obaveštajne službe, v. p. 51532). Tu su uz poligon smješteni 85, 95, 104, i 551 bataljon za specijalnu obuku, medicinska četa i komandne jedinice 10. brigade. Istraživanje je ukazalo da niko ne ide dalje, pa ni u Siriju, prije nego što potvrdi ili izuči zanat u Moljkinu.

Bataljon s teškim pješadijskim naoružanjem, PVO oružjem, lahkom artiljerijom i oklopnim vozilima privatne kompanije Vagner ne postoji na spisku vojnih jedinica ili preduzeća i udruženja. Ipak, izvori "Fontanke" navode da je Vagner formiran od ostataka Slavjanskog korpusa, gotovo uništenog u Siriji krajem 2013. Tim korpusom komandovao je čovjek s pozivnim imenom Vagner.

Vojna kompanija s njegovim imenom u proljeće 2014. pojavila se na Krimu, zatim kod Donjecka, a krajem 2015. vratila se u Siriju. Opet na čelu s Vagnerom. Navodi se da je to rezervni potpukovnik Dmitrij Utkin (46), do ostavke 2013. komandant 700. odreda specnaza GRU u Pečori (Pskovska oblast). Potom je radio u kompaniji Morgan Security Group (MSG), specijalizovanoj za obezbjeđenje brodova u morima kojima haraju pirati.

Sudbina Vagnera izaziva nedoumice. Po nekim informacijama poginuo je u januaru 2016. pod Donjeckom, a po drugim je živ i nalazi se u Siriji ili u Moljkinu.

Za srpske pripadnike od Vagnera možda je daleko važniji bio komandant za obuku s pozivnim imenom Čub ili Čupa. Ruski izvori navode da je riječ o Sergeju Čupovu (51), pitomcu akademije u Alma Ati, rezervnom majoru desantno-jurišne brigade i veteranu iz Avganistana i Čečenije. Navodno je poginuo pod Damaskom, a sahranjen je Balašihi, selu u Podmoskovlju s datumom smrti 8. februar 2016. Kažu i da je Čupov u maju 2014. s Vagnerom i grupom veterana instruktora odletio iz Moskve u Rostov, a odatle na salaš Veseli, pored kog je obrazovana prva baza za obuku, kasnije preseljena u Moljkino.

"Fontanka" je tvrdila da je komandir srpskog voda Vagnera čovjek s pozivnim imenom Vuk, odnosno državljanin BiH D. S. (37) nastanjen u moskovskom predgrađu Himki. Pojedini izvori navode da je učestvovao u ratu na Kosovu, u sastavu crvenih beretki čiji je komandant tada bio Milorad Ulemek Legija.
Sagovornici "Fontanke" kažu da su Srbi kod D. S. dolazili još 2014. u Ukrajinu. Nemoguće je provjeriti i tvrdnje da su u proljeće 2015. u srpski vod stigla i četvorica poznanika D. S. koji su napustili francusku Legiju stranaca da bi se pridružili Vagneru.

Sam D. S. nije potvrdio saznanja "Fontanke".
- Bavim se građevinom u Himkiju. Nikakve Vagnere i Betovene ne znam. U Krasnodaru sam zaista bio, posljednji put u proljeće 2015. i radio sam na gradilištu. Ako vam je potrebno renoviranje stana, pločice, parket, zovite me - odgovorioje D. S.
Međutim, predočeno mu je da redakcija posjeduje fotografiju na kojoj je u ljeto 2014. snimljen s borcima koji su po njihovim izvorima pripadnici Vagnera.
Na to je D. S. ispričao da je zaista ratovao kao dobrovoljac pod Luganskom. Ali samo tri dana, pošto je bio kontuzovan. Za ljude koji su sa njim na fotografiji rekao je da ih je zamolio da se posluži mobilnim telefonom, a i popili su po tri piva.

Novinar "Fontanke" nije bio spreman da mu povjeruje, pošto tvrdi da posjeduje dokumentovana svjedočenja da je D. S. posjećivao bazu GRU u Moljkinu najkasnije u januaru 2016, kao i da je u oktobru 2015. viđen u avionu na sjedištu pored Sergeja Čupova.

(TBT, Kurir)