KRALJ JE MRTAV, ŽIVIO ELVIS: Četiri decenije bez Presleya

11.08.2017. u 02:30

LIFESTYLE

Ovog 16. augusta obilježava se četiri decenije od smrti Elvisa Presleya - zbog koga je Sinatra priznao da je samo pjevač a da je Elvis oličenje cijele američke kulture


FOTO: Presley (Profimedia)

Prije Elvisa nije bilo ničega – izjavit će Bob Dylan i John Lennon. I dok vrtim ovu izjavu ali i datume i godine iz karijere Elvisa Presleyja, padaju mi razne bizarnosti na pamet i ne mogu da se otkačim od bizarnih paralela. Recimo šta je bilo prije i u odnosu na Elvisa. Elvis Presley je snimio prvi singl 1954., a samo deset godina prije toga vozovi smrti odvode ljude u plinske komore u Aušvicu. Njihanje kukova bivšeg kamiondžije iz Tupela od koga šiparice padaju u trans na samo desetak godina od Hitlerovih ulazaka u trans za govornicom.

Ok, neko će reći da se svijet može okrenuti unazad, pa tako da nakon deset godina od hita Prljavog kazališta "Mi plešemo" u splitskoj Lori nekome seku jezik, ili da se nakon desetak godina od Idola i "Maljčika" dogodila Srebrenica, ali činjenica je da je svijet jurnuo unaprijed i zbog rock & rolla. Elvis Presley će biti taj graničnik od koga će se čovječanstvo drastično promijeniti. Da nije bilo njega, ne bi bilo ni autora izjave "Prije Elvisa nije bilo ničega" – Dylana i Lennona. Možda ne bi bilo ni Baracka Obame u Bijeloj kući jer je upravo Elvis najsnažnije poslije jazza "legalizovao" crnačku muziku u mainstream i uveo je u svijet bijelaca. Čak će i Frank Sinatra priznati "Ja sam samo pjevač, Elvis je oličenje cijele američke kulture".

I to jeste čak i u onim najprofanijim asocijacijama i projekcijama američke kulture oličene u hiljadama mladenaca koji staju u Vegasu pred matičara koji je Presleyjev klon. Pa hodočašća u Graceland - na lokaciju luksuzne "pećine" u kojoj se skrivao posljednjih godina "kralj" čiji su krvotok i tijelo bili nakrcani narkoticima.


(TBT)