BITI SA (S)LIKOM ISPRED SEBE Al Pacino: Ljudska koža je previše tanka za ovaj svijet

12.08.2017. u 02:23

LIFESTYLE

“Ne žalim ni zbog čega. Osjećam da sam radio stvari koje bi se mogle nazvati greškama. Ali sve što radite je dio vas. I dobijete nešto od toga. Mislim da ideja ili iskustvo da budete u tim situacijama i na tim mjestima, mnogo su više od sjećanja, zbog toga ne žalim”, rekao je Al Pacino


FOTO: Al Pacino (Profimedia)

Al Paćino, zvijezda filmova "Kum", "Insajder", "88 minuta", "Miris"  i mnogih drugih u intervjuu za Talks pričao je o teretu slave, problemima u svijetu glume i zašto za sebe ne govori da je umjetnik.

Na pitanje kako se nosi sa svojim dostignućima i teretom slave, popularni glumac kaže da ne zna.

"Ne mislim o tome na taj način. Mislite o ulogama koje igrate, o slikama koje pravite. Zamislite jednog glumca koji kaže: 'Više ne želim to da radim zato što ne mogu bolje od prošlog filma koji sam uradio. Mogu i sad da odustanem'. Mi to zovemo odmor na lovorikama i to ne želim da uradim", rekao je Al Paćino. Iz nekog razloga, kako kaže, uvuhek se vraća i radi stvari i dalje.

"Prikazujem nešto što osjećam na način da vježbam svoj talenat i komuniciram kroz ulogu ljudskog bića u filmu. Kao što je Shakespeare rekao da je cilj glume da bude ogledalo prirode. Uradiću to i neću koristiti riječ penzija zato što zvuči čudno kad za umjetnika kažu 'penzioner ', objašnjava glumac.

Neki umjetnici ne idu u penziju, oni samo umru. Ali postoje i oni koji idu u penziju, kao što je Filip Rot.

"On je završio sa pisanjem i bio je srećan. Otišao je i radi šta želi. Mogu to da razumijem. To postaje rutina. Dobiješ scenario, čitaš ga, onda učiš. Odeš i uradiš i onda proces počinje ponovo. Tražiš druge stvari kao što je reditelj koji želi da radi s tobom", objašnjava glumac. Prije prvog dijela filma "Kum" niko nije želio da radi s njim sem Fransisa Forda Kopole.

"On me je želio i ja to nisam razumio. Iz studija me nisu htjeli, nisu me znali. Gledaš na rizik koji preuzimaš kao na izazov, a činjenica je da padneš, ustaneš i ideš dalje".

Dobitnik je brojnih nagrada za filmska ostvarenja, od Emija, preko Zlatnog globusa do Oskara za najbolju glavnu ulogu u filmu "Miris žene" iz 1992. godine.

"Kad ovo radite dovoljno dugo, želite da zadržite sebe otvorenim i pristupačnim. Breht je govorio o velikoj ulozi koju je pisao, u mlađim godinama, također. U 22. godini napisao je "U džungli gradova" i jedan od njegovih junaka kaže: 'Ljudska koža je previše tanka za ovaj svijet'", priča zvijezda filma "Kum".

Al Paćino, koji je tumačio ulogu Majkla u kultnom filmu "Kum", otkrio je da je njegov djeda po majci sa Sicilije i da je zbog toga dobio ulogu poznatom mafijaša. Ne žali što je u bilo kom filmu pomjerao granice van svojih mogućnosti.

"Ne žalim ni zbog čega. Osjećam da sam radio stvari koje bi se mogle nazvati greškama. Ali sve što radite je dio vas. I dobijete nešto od toga. Mislim da ideja ili iskustvo da budete u tim situacijama i na tim mjestima, mnogo su više od sjećanja, zbog toga ne žalim". Za 'Ratove zvijezda ' kaže da su bili njegova prva velika greška.

Na pitanje da li uživa u svom ciklusu života kaže da, kad mislite o tome, to je kao da je čaša do pola prazna ili do pola puna. Ima dana kad zaista uživam. Ali i dana kad ne baš. Kad bih bio slikar niko me ne bi pitao za godine. 'Ja slikam, ja sam umjetnik ', mrzim da govorim tako nešto. To je jedna od stvari koje sam naučio rano. Žena s kojom sam živio, rekla je: 'Šta god da radiš, nikad ne govori da si umjetnik '. Znam, rekao sam. Usvojio sam to i pridržavao se toga godinama", objasnio je glumac.

Taj problem imaju svi glumci zbog vizuelnih stvari.

"To je zbog slika. Mi treba da se nosimo s našom slikom, igramo različite likove, ali ta slika je uveijk tu. To je dio objašnjenja zašto je neka vrsta pretencioznosti reći da si j, poslije svega, ti si filmska zvijezda. I to je pogrešno, također", zaključio je Pacino.

(TBT)