(PR)OKUŽEN REŽIM! GS ne želi biti dio bilo kojeg projekta u kojem učestvuje SDA

12.08.2017. u 02:22

POLITIKA

“Mi u Građanskom savezu ne smatramo SDA državotvornom i probosanskom strankom i ne želimo saučestvovati u toj iluziji i obmani građana Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopćenju za javnost GS-a


FOTO: Bajrović (FENA)

Povodom poziva nestranačke platforme Odgovor na dogovor probosanskih stranaka o zajedničkom nastupu u bh. entitetu RS, Građanski savez (GS) je saopćio da neće ni po koju cijenu biti dio bilo kojeg projekta, platforme ili nastupa u kojem učestvuje SDA.

“Mi u Građanskom savezu ne smatramo SDA državotvornom i probosanskom strankom i ne želimo saučestvovati u toj iluziji i obmani građana Bosne i Hercegovine. Da ne bude zabune, Građanski savez će podržati zajedničku listu na kojoj su sve ostale probosanske partije ne tražeći apsolutno ništa za sebe. Smatramo da je model koji je ustanovio Prvi mart dugoročno jedini održiv i jedini koji može makar zaustaviti galopirajući nestanak nesrba u entitetu RS za koji je odgovorna isključivo politika SDA “, navodi se u saopćenju za javnost GS-a.

Iz ove stranke, između ostalog, poručuju kako će podržati zajedničku listu ostalih stranaka – osim SDA – za parlament entiteta RS i državni parlament, te smatraju da te stranke moraju imati kandidata za Predsjedništvo BiH iz RS, odnosno kandidata za predsjednika entiteta RS.

“Građanski savez uz puno poštovanje platformi Odgovor i cijeneći kako samu inicijativu tako i one koji stoje iza nje, želi pozvati da se svi fokusiramo na ono što je sada moguće: dvije liste, na jednoj SDA, na drugoj sve ostale stranke. Bilo kakvi pregovori o jednoj listi biće samo traćenje vremena kojeg povratnička zajednica u entitetu RS, kao ni cijela naša zemlja nemaju “, navodi se u saopćenju za javnost GS-a.


(TBT / FENA)