MARGINALCI STRASTVENI ČITAČI: Zašto se Bukowski najviše krade po američkim knjižarama

12.08.2017. u 02:22

KULTURA

Na drugom mjestu nalaze se naslovi također davno preminulog Williama Burroughsa. Treću poziciju zauzima Paul Auster, pisac „Njujorške trilogije"


FOTO: Bukowski (Thinstock)

Knjige Charlesa Bukowskog najviše se kradu u knjižarama u SAD, pokazalo je istraživanje „Publisher Weekly", lista specijalizovanog za izdavače.

Svako bi očekivao da se najviše kradu neki aktuelni hitovi, ali se pokazalo da lopovi u knjižarama imaju veoma istančan ukus i knjige Bukowskog su konstantno najviše kradene iako su od njegove smrti prošle 23 godine.

Bukowski, pjesnik, pripovjedač i romanopisac, karakterističnog eksplicitnog, sirovog književnog izraza kojim opisuje junake sa margina američkog društva, ima tu čast da se njegova djela drže na posebnim pozicijama u knjižarama. Tako se u prodavnicama jednog od najpopularnijih knjižarskih lanaca u SAD „Barnes & Noble", djela Bukowskog drže na polici iza kase.

Na drugom mjestu nalaze se naslovi također davno preminulog Williama Burroughsa, koji se smatra jednim od najekscentričnijih autora. Neobičnom harizmom i mračnim pogledom na svijet i život inspirisao je brojne umjetnike. Njega su obožavali Bob Dylan, Patti Smith i Curt Cobain.Treću poziciju zauzima Paul Auster, pisac „Njujorške trilogije", a na četvrtom je Britanac Martin Amis, autor romana „Rachelini zapisi", „Londonska polja".


(TBT)