PRONAĐENO PISMO JOHNA LENNONA: Da li mu je Yoko Ono uništila brak

12.08.2017. u 02:22

KLUTURA

Uz pismo postoji još jedan papir na kome Lennon od neimenovanog urednika magazina traži da objavi pismo njegovoj bivšoj partnerki "bez izmjena", uz poruku: "Mislim da bi bilo fer da čitaoci čuju i moju stranu priče"

FOTO: Lennon, Ono (Profimedia)

John Lennon je 1976. godine uputio pismo svojoj bivšoj ženi Cynthiji (Powell) Lennon, kao odgovor na tvrdnje koje je ona iznijela u svojoj prvoj knjizi o njemu. U tom, nedavno otkrivenom, pismu Lennon je doveo u pitanje tvrdnje Cynthije da Yoko Ono kriva za raspad njegovog prvog braka.

John je sa Cynthijom bio u braku od 1962. do 1968. godine, kada su se razišli zbog tvrdnji da je on počinio preljubu sa Yoko Ono. Njih dvoje imaju sina Juliana.

Poruku je John poslao Cynthiji 1976. kao odgovor na tvrdnje iznijete u njenoj knjizi ("A Twist Of Lennon"), pod naslovom "Otvoreno pismo Cynthiji Twist", u kome referiše na njeno novo prezime iz sljedećeg braka sa Johnom Twistom.

"Draga Cynthia, kao što oboje dobro znamo, naš brak je bio okončan mnogo prije LSD-a ili Yoko Ono... i to je istina!"

"Tvoje sjećanje je, u najmanju ruku, poremećeno. Tvoja verzija našeg prvog LSD tripa je prilično nejasna, a izgleda i da si zaboravila sve kasnije tripove!"

John dalje tvrdi da ga je Cynthia, sa Julianom, posjetila u Los Angelesu dok je bio rastavljen od Yoko, kada je od njega zatražila da je ponovo oženi "i/ili" da joj podari još jedno dijete.

"Ako to ozbiljno misliš, trebalo bi da izbjegavaš da pričaš o tome i da stalno poziraš za novine i magazine".

Pismo se završava riječima:

"Proveli smo nekoliko lijepih godina zajedno, pa pročeprkaj po njima malo, za promjenu. Kao što (Bob) Dylan kaže: 'Jednostavan obrt sudbine' (Simple Twist Of Fate)."

Uz pismo postoji još jedan papir na kome Lennon od neimenovanog urednika magazina traži da objavi pismo njegovoj bivšoj partnerki "bez izmjena", uz poruku:

"Mislim da bi bilo fer da čitaoci čuju i moju stranu priče."

Pisma se nalaze na aukciji kuće "RR", a njihova trenutna cijena je oko 8.000 funti.


(TBT)