OD „MEMORANDUMA“ NAOVAMO... Stojanović: Vlast ne treba toliko da se trudi, to nam nije potrebno

09.08.2017. u 00:12

REGIONAL

"Od memoranduma naovamo ima ih koliko vole. Mogu bilo koji uzeti, jer su suštinski isti. Na primjer Miloševićev se zvao 'Svi Srbi u jednoj državi', zbog čega smo ratovali devedesetih", rekla je Dubravka Stojanović.

FOTO: Stojanović (Nedeljnik)

Programski dokument Srbije i Republike Srpske, odnosno deklaracija o zajedničkom objedinjenom nacionalnom djelovanju i definiranju nacionalnih minimuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda izazvala je polemiku u javnosti.

Sastavljanje ovog dokumenta najavio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekavši da će na jesen, 25. ili 26.novembra, kada ulazimo u stotu godišnjicu prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji, ili prvog decembra povodom formiranja Kraljevine SHS predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS Milorad Dodik predstaviti deklaraciju.

Međutim, historičarka Dubravka Stojanović ističe da vlasti nije potreban nikakav novi nacionalni program i poručuje da "ne treba da se trude i forsiraju toliko".

"Od memoranduma naovamo ima ih koliko vole. Mogu bilo koji da uzmu, jer su suštinki isti. Na primjer Miloševićev se zvao 'Svi Srbi u jednoj državi', zbog čega smo ratovali devedesetih", rekla je historičarka za Danas.

(TBT)