OSUDA USTAŠKE ISLAMOFOBIJE U KISELJAKU: Poručujemo onima koji mrze islam i muslimane da je ovo i naš grad

09.08.2017. u 00:12

ISLAMOFOBIJA

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak oglasio je u povodu napada na Jasminu K. iz Fojnice i njezinu maloljetnu kćerku, učenicu Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, u subotu navečer u Kiseljaku.

 

FOTO: (Mahalla.ba)

„Napad na ženu i njenu kćerku samo zato što su pokrivene pokazuje koliko neki (ne)ljudi mrze islam i muslimane. Poručujemo svima njima da je ovo i naš grad, ovdje živi 10.000 muslimana, a tu će i ostati, ako Bog da, svidjelo se to nekome ili ne. Ovakvi napadi moraju biti sankcionirani od onih koji su dužni da se brinu za sigurnost građana, nema izgovora za alkoholizirano stanje. Napominjemo da i raniji slučajevi napada na Bošnjake, kao što su: napad na Čaršijsku dzamiju u Kiseljaku, napad na muteveliju džemata Kiseljak dok je postavljao baner nisu do kraja rasvijetljeni niti su počinioci privedeni pravdi“, navedeno je u saopćenju, uz opise incidenta.

Ovakve i slične stvari se, dodali su, ne smiju, a i neće se više dešavati u našem gradu.

„Ko ne može gledati vjersku i kulturnu ljepotu različitosti Bosne i živjeti u BiH sa svim njenim narodima, neka traži mjesto življenja negdje drugo, široko mu ispod neba. Očekujemo da će nadležni organi najoštrije i bez odugovlačenja kazniti ovog i predhodne počinitelje i da će se potruditi da se ovo više ne ponovi... Nadamo se da će ovaj nasilnički čin osuditi svi politički i vjerski predstavnici i svi mediji u Kiseljaku, ili ćemo čekati da neko pogine pa da onda reagiramo. Poručujemo da tiraniju i nepravdu nećemo i ne smijemo trpiti. Nećemo i ne smijemo radi budućnosti naše djece“, navodi se u saopćenju IO Medžlisa Kiseljak.

(TBT)