PUTINOVI OTISCI SU SVUDA: Rusi aktivni od Bliskog istoka do Južne Amerike i Balkana

08.08.2017. u 02:11

GEOPOLITIKA

Od libije preko Balkana do Južne Afrike, Kremlj aktivno radi na rušenju svjetskog poretka predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama, piše "Wall Street Journal".


FOTO: Putin, Trump (Reuters)

- Bivši predsjednik Barack Obama jednom je odbacio post-sovjetsku Rusiju kao običnu "regionalnu silu", ali to nije kako stvari danas stoje. Vladimir Putin je poslejdnjih godina krenuo globalno, lansirajući svoj šarm u ruskom stilu u mjestima gdje je utjecaj Kremlja bio nepostojeći. Ruski glasovi, otisci prstiju i tragovi se pojavljuju svuda po Bliskom istoku i Evropi, dijelovima Afrike i čak u Latinskoj Americi - piše američki list, "Wall Street Journal".

Kremlj želi urušiti svjetski poredak na čelu sa SAD-om, piše u članku, a cilj je jasan - da se "naruši internacionalni sistem prava koji su SAD uspostavile i vodile od završetka Drugog svjetskog rata".

Posljednjih godina, Vladimir Putin je ušao u svjetsku arenu, tvrde autori, direktor programa za proučavanje Rusije i Evroazije u Carnegie fondu Eugene Roumer i potpredsjednik tog fonda Andrew Weiss. Kako navode, rusko miješanje u američke izbore prošle godine, dovelo je do najveće političke krize u SAD-u od "Watergatea", koja je zatrpala predsjednika Donalda Trumpa istragama, dok su u Siriji "bombama, oružjem i čizmama" sačuvali Bashara al Assada na vlasti, dok je čak i poraz Le Pen na izborima u Francuskoj, pro-ruske kandidatkinje, pokazatelj da ni jedna zemlja Evrope nije sigurna od ruskog miješanja.

Lista navodi da se Rusija uspostavila svoju politiku i na Bliskom istoku, kao i da je preobratila turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da napusti NATO saveznike, prodajom protuvazdušnog sistema S-400.

Prema riječima autora članka, sada je Rusija prisutna i u nekim dijelovima Afrike, pa čak i u Latinskoj Americi. Moskva je uspjela pronaći brojne mogućnosti, i sada aktivno koristi raskol na Zapadu. U tekstu se tvrdi da je Putin iskoristio haos u Libiji nakon pada Gadafija, gdje se ruski specijalci i dronovi dopremaju iz baze u Egiptu kako bi podržali generala Kalifa Haftara.

Rusija je "ušla tamo gdje su SAD i njihovi partneri ili prepustili svoje pozicije ili nisu ništa mogli da preduzmu".

Aktivnost Moskve sada nije usmjerena na to da diktira bilo kakve uvjete u određenim dijelovima svijeta, već da "spriječi i uništi međunarodni poredak na čelu sa SAD-om, u kojem važe norme otvorene ekonomije, demokratske odgovornosti i vladavine prava".

"Wall Street Journal" piše da Rusija želi "što više odvojiti međunarodne igrače od tih struktura i mjera sigurnosti, na kojima je Washington uporno radio tokom nekoliko generacija".

"Rusi su htjeli ubiti Đukanovića"

U tekstu autori spominju u Balkan, i navodni pokušaj vojnog udara tokom prošlogodišnjih izbora u Crnoj Gori.

- Ruske spletke također stvaraju glavobolje Zapadu na često previđenoj areni - Balkanu. Najnoviji član NATO-a, mala Crna Gora, uskoro će početi suđenje dvojici ruskih obaveštajaca u odsustvu, zbog uloge u vojnom puču. Ruski cilj je očigledno bio ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i zadržavanje Crne Gore izvan NATO-a. Državni udar nije uspio, ali pokazuje koliko Rusija želi proširiti svoj položaj na Balkanu - piše "Wall Street Journal".

(TBT)