USAIN BOLT: Kako radi tijelo najbržeg čovjeka na svijetu

06.08.2017. u 13:47

TEMPO

Iako je u penziju otišao poražen, rekord koji je postavio prije osam godina u Berlinu decenijama neće biti prestignut, smatraju stručnjaci. Te 2009. istrčao je 100 metara za 9,58 sekundi


FOTO: (Profimedia)

Najbrži čovjek na svijetu i jedan od najboljih sportista svih vremena Jamajčanin Usain Bolt (30) otišao je u penziju nakon što je na Svjetskom prvenstvu osvoji bronzu. Jamajčanin je pred 60.000 gledalaca u Londonu ostao bez svjetske krune, jer su brži od njega bili Amerikanci Justin Gatlin i Christian Coleman.

"Ubio me loš start. Obično budem bolji od kvalifikacija do finala, sada nije bilo tako. Zato sam izgubio. Nisam imao snage, malo sam ih stigao, ali sam bio previše ukočen. Jednostavno, dogodi se. Nisam bio pravi kada je trebalo", rekao je Bolt.

Njega je poslije desetogodišnje dominacije sa trona skinuo najveći rival Gatlin, za 0,03 sekundi.

"Gatlin je bio sjajan, drago mi je što mi je svih ovih godina bio rival", rekao je Bolt kojem se nakon trke Gatlin poklonio, "Žao mi je što sam bio brži".

Bolt je, ocijenili su stručnjaci, u pravo vrijeme donio odluku da se povuče. Kada je najavio da će Svjetsko prvenstvo u Londonu biti i posljednje odluku je obrazložio riječima: "Znam kada je vrijeme za oproštaj, ne želim da se sramotim."

Iako je u penziju otišao poražen, rekord koji je postavio prije osam godina u Berlinu decenijama neće biti prestignut, smatraju stručnjaci. Te 2009. istrčao je 100 metara za 9,58 sekundi.

Donosimo vam neke od najzanimljivijih i manje poznatih detalja iz njegove impresivne karijere.

Biografija

Rođen: 21. 8. 1986.

Mjesto rođenja: Trelavni, Jamajka

Težina: Oko 93 kilograma

Visina: 195 centimetara

Olimpijske medalje: 6 zlatnih

Svjetski rekordi: 100 metara, 200 metara, 4 x 100 metara

Šale

"Jamajčani vole da se zabavljaju. Mi stalno zbijamo šale jedni s drugima i nikada nismo do kraja ozbiljni. To je dobra stvar."

Širina ramena

Usainova ramena su savršeno u skladu sa njegovim bokovima, što mu pomaže da troši manje energije.

Kontraravnoteža

Vaše ruke služe kao kontraravnoteža vašim nogama, i one su te koje diktiraju ritam. Boltova tehnika omogućava mu da stabilizuje torzo kako bi ta snaga efikasno stizala do njegovih bokova, što još više podiže ubrzanje. Mnogi trkači kao da posrću dok trče, a Bolt uvijek ostaje u savršenoj ravnoteži.

Kriket

Kad je bio klinac, Usain je mnogo volio da igra kriket, na mjestu boulera. On kaže da bi se, da nije postao atletičar, sigurno profesionalno bavio kriketom.

Sponzorstva

Godine 2010. Usain je potpisao najunosniji ugovor u historiji atletike, sa Pumom. Ni tada, a ni kasnije, detalji nisu objavljeni, ali spekuliše se da je u rangu ugovora koji Christiano Ronaldo ima sa kompanijom Nike.

Dobrotvorne svrhe

Dobrotvorstvo je u Usainovom srcu. Ne samo što ima sopstvenu fondaciju, već redovno pomaže i druge fondacije koje se bave zdravljem i obrazovanjem djece.

41 korak

Usain završava trku na 100 metara u 41 korak, iako počinje kraćim koracima. Njegovim takmacima u prosjeku treba između 45 i 48 koraka.

Pertla

Usainova pertla bila je odvezana kada je postavio svoj prvi svetski rekord na 100 metara, na Igrama u Pekingu.

Stopalo

Usain nosi patike broj 47. Žalio se jednom prilikom da su mu startni blokovi premali za njegova stopala.

Vodonoša

Bolt je često nosio ogromne količine vode, kako bi mu porodica preživjela. On kaže da je upravo to razlog njegove nadljudske snage.


(TBT)