ARAPSKI ČETNICI Del Ponte: Zločini u Siriji gori od onih u Ruandi i Jugoslaviji

06.08.2017. u 10:40

MARKER

Nezadovoljna radom UN-ove istražne komisije o Siriji, Carla del Ponte odlučila izaći iz tog tijela

FOTO: Del Ponte (EPA)

Bivša glavna tužiteljica Haškoga suda Carla del Ponte namjerava dati ostavku u UN-ovom istražnom povjerenstvu o Siriji koje nikada nije ništa postiglo, rekla je u razgovoru za švicarski list Blick.

Del Ponte je konstatirala da "užasni zločini koji su počinjene u Siriji nisu viđeni ni u Ruandi, ni na području bivše Jugoslavije".

"Frustrirana sam, odlazim. Napisala sam ostavku i poslat ću je sljedećih dana", rekla je u tom razgovoru.

"Sada su svi u Siriji na strani zla. Na početku je bilo dobrih i loših. Opozicija je bila na strani dobra, a vlada na strani zla. A sada su svi u Siriji na strani zla. Assadov režim je počinio strašne zločine protiv čovječnosti i koristio kemijsko oružje, a opoziciju čine ekstremisti i teroristi", ocijenila je Del Ponte.

Navela je kako u Siriji "nema škola, ni institucija".

"I vjerujte mi: tako strašne zločine kao u Siriji, nisam vidjela ni u Ruandi, ni u bivšoj Jugoslaviji", rekla je ona.

Del Ponte je imenovana tužiteljicom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Vodila je i o mafiji uz talijanskog suca Giovannija Falconea tijekom '90-ih.

'Ništa nisu naučili iz rata u Ruandi'

Vijeća za ljudska prava je 2011. osnovalo neovisno UN-ovo istražno povjerenstvo, samo nekoliko mjeseci nakon početka sirijskog sukoba. Del Ponte mu se pridružila u septembru 2012.

Povjerenstvo kojim predsjeda Brazilac Paulo Pinhero je predalo nekoliko izvješća, ali Damask mu nikada nije odobrio dolazak u Siriju.

"Ne mogu više ostati u povjerenstvu koje ne čini apsolutno ništa", objasnila je Del Ponte i optužila članove Vijeća sigurnosti da ne žele provoditi pravdu.

"Nismo imali nikakvog uspjeha", navela je.

Optužila je članove Vijeća sigurnosti UN-a da ne žele provoditi pravdu. "Sve dok ne bude uspostavljen sud za zločine u Siriji, svi izvještaji su potpuno beskorisni", smatra.

Prema njenim riječima, to je skandal za međunarodnu zajednicu.

"Mislili smo da je međunarodna zajednica nešto naučila u Ruandi. Ali ne, ništa nisu naučili", zaključila je Del Ponte.

U sukobu u Siriji je od marta 2011. poginulo više od 330.000 osoba, a više milijuna je raseljeno i izbjeglo.


(TBT, Agencije)